+véd.hu - Magyar Egészségvédelmi Alapítvány

Sample Image „Minél többet tudunk arról, mennyi minden romolhat el sejtjeinkben, annál nagyobb csodának tűnik, hogy időnként mégis egészségesek vagyunk.”

Utazás a bőrben

Nyomtatás

bor3
Az ősidőktől kezdve az emberiség ki volt téve az evolúció kemény törvényeinek. Túlélni egy gyakran barátságtalan környezetben nem csak azt jelentette, hogy szembe kellett szállni a felmerülő fenyegetettséggel és a látható veszélyekkel, hanem azt is, hogy ellen kellett állni a környezet kihívásainak is, például a folyamatos UV-sugárzásnak. Hogyan és miért volt ez lehetséges?

Főleg az evolúciós folyamat lenyűgöző örökségének segítségével, nevezetesen az immunrendszernek köszönhetően. Hogy láthassuk az emberiség egyik legféltveőrzöttebb titkát működés közben, kövessük ezeket a fotonokat a bőrünkbe. Amikor az UV fény fotonjai elérik a bőrsejteket, oxidatív stressz lép fel. Ettől szabadgyökök szabadulnak fel, ami károsítja a sejt DNS szerkezetét. Ezeket a károkat főleg UVA okozza.

A trópusi erdő 100.000 évvel ezelőtt...

Ha azonban tovább utazunk, láthatjuk azt is, hogy az UVB közvetlenül megtámadhatja a DNS-t. Ezek az aggressziók a szomszédos pirimidinek dimerizációjához és a DNS molekula torzulásához vezetnek. Ennek következtében megindul a sejt önmegújító mechanizmusa, és megjelennek az olyan tumort elnyomó gének, mint a P53. A P53 megpróbálja előidézni vagy a DNS helyreállítását, vagy a sejt apoptózist. Azonban magát a P53-as gént is deaktiválhatják az UV sugarak. Most, ahogy ezek az átalakult sejtek elkezdenek osztódni, egy másik védekező mechanizmus indul el: az immunrendszerünk. A helyi immunreakciót elsősorban ezek a Langerhans-sejtek közvetítik.

Miután észlelték a módosult sejteket, az immunrendszerünk dendritikus sejtjei nagyszámú TH1 limfocitát reprodukálnak, amely aktiválja a természetes gyilkos (Natural Killer) sejteket, és a citotoxikus T-sejteket. Ezek az NK-sejtek és citotoxikus T-sejtek megtámadják a tumort és megpróbálják eltávolítani a bőrszövetből. Azonban az UV sugárzás serkenti az immunszuppresszáns citokin kibocsájtást, amely gátolja a dendritikus sejtek működését, és így a TH1 limfociták toborzását is. Ez, az immunválasz leszabályozásához vezet, amely az ilyen átalakult sejtek további osztódásának kedvez. 

Amint visszafelé utazunk, elmondhatjuk, hogy ez a rákosodási folyamat minden védtelen bőrfelületen kialakul. Néhány elváltozás látható, néhány pedig láthatatlan. Ezt a jelenséget (daganatot tartalmazó mezők) field cancerization”-nek hívjuk.  Tehát az UV-sugárzás és az azt követő progresszív immunszuppresszió a terület elváltozását eredményezi, és ez olyan, non-melanoma típusú bőrdaganatok kialakulásához vezethet, mint a bazálsejtes karcinóma, az aktinikus keratózis, amely laphámsejtes karcióma kialakulásához vezethet, vagy a laphámsejtes karcinóma. Mivel az immunszuppresszió alapvető szerepet játszik a bőrrák kialakulásában, tekintélyes mennyiségű kutatást végeztek, hogy aktiválják és stimulálják a páciensek immunválaszát.

Nézd meg videón!

Az imiquimod egy új immunválasz módosító gyógyszer, amelynek működési elve az, hogy visszafordítja a rákosodáshoz vezető immunszuppresszáns folyamatokat. Kövessük a hatását az átalakult sejteket, és nézzük meg, hogy működik az imiquimod. Ahogy láttuk, az immunválasz azért indul be, hogy küzdjön a módosult sejtek ellen. A dendritikus sejtek és a makrofágok aktiválódtak, de az UV-sugárzás részben leszabályozta ezt a természetes immunfolyamatot. Az imiquimod a következőképpen működik: az imiquimod a 7-es Toll-like receptorokhoz kötődik, amelyek az immunsejt szolgálatában állnak. Ennek a kötődésnek számos hatása van: stimulálja a veleszületett immunrendszert azáltal, hogy olyan citokineket bocsájt ki, mint az interferon-alfa, Ez indukálja a domináns TH1-sejt által közvetített immunválaszt.

Amint látjuk, a TH1-sejtek cserébe aktiválják a természetes ölő (NK) sejteket, amelyek nagyon hatásosak a daganatokkal szemben. Az imiquimod stimulálja az adaptív sejtközvetített immunitást olyan mediátorok segítségével, mint az interleukinok és egyéb citokinek. Az imiquimod stimulálja még a Langerhans-sejtek antigenizáló tevékenységét és migrációját. Ez tovább erősíti a prekancerózus léziókra adott immunválaszt.

Másodsorban úgy tűnik, hogy az  imiquimod serkenti az apoptózist az átalakult sejtekben, anélkül, hogy hatással lenne a normális keratinocitákra. Tehát azáltal, hogy számos módon segíti az immunitásunkat, az imiquimod látható eredményeket ért el az olyan bőrelváltozások tumorjainak visszafejlődésének elősegítésében, mint az aktinikus keratózis és a felszíni bazálsejtes-karcinóma. Alkalmazása során a legtöbb páciens a bőrön helyi reakciókat észlel, ami annak a jele, hogy az immunrendszert helyileg/lokálisan stimulálta az immunválasz módosító imiquimod. Ez a reakció eltűnik vagy csökken, amikor az immunválasz módosító imiquimod nincs jelen többé, és az immunrendszer visszatér a normális állapotához. Ez kitűnő kozmetikai hatást eredményez.

Folytassuk az utunkat a bőr szövetei közé, és ismerkedjünk meg egy másik szereplővel. Ezek a humán papiloma vírusok, vagy más néven HPV-k. Azáltal, hogy megfertőzik ezeket a bazális sejteket, a HPV elindíthat egy kontrolálatlan replikációs folyamatot az átváltozott sejtekben.  Ha ezek a HPV-k 6-os vagy 11-es altípusúak, akkor ez külső genitális szemölcsök kialakulásához vezet.  Ez a szervezetünkben ismételten immunválaszt idéz elő. Azáltal, hogy a TLR-hez csatlakozik, az imiquimod stimulálja a veleszületett és az adaptív sejtközvetített immunitást, amelyek megcélozzák a HPV által megfertőzött sejteket. Sőt, a dendritikus sejtek stimulálásával, és az ennek köszönhető citokin kibocsátás megnövekedésével, úgy tűnik, hogy az imiquimodnak van egy közvetett antivirális hatása.  Ennek az összetett hatásmechanizmusnak köszönhetően, az imiquimod hatékony kezelésnek bizonyul külső genitális szemölcsök esetén, alacsony kiújulási rátával.

A több millió  éves evolúció egy fantasztikus ajándékot adott nekünk, az immunrendszerünket és annak seregnyi segítő sejtjét. Manapság, azáltal, hogy segítjük vagy erősítjük ezeket a segítő sejteket az imiquimoddal, mérföldkövet tehetünk le az aktinikus keratózis, a felszínes bazálsejtes-karcinóma és a külső genitális szemölcsök kezelésében.

IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookMyspace bookmarkDiggUrlGuru.huBlogter.hu

Fókuszban

Füstmentes törvényjavaslat: civilek és szakértők is támogatják
A Szövetség a Dohányzás Visszaszorításáért (SZDV) támogatja a zárt közterületeken való dohányzás teljes betiltására tett önálló képviselői indítványt, és sürgeti annak mielőbbi elfogadását...

Figyelmeztetés

Az oldalon található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik a szakszerű orvosi véleményt.


A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Ön itt van: Főoldal Hírek, újdonságok Utazás a bőrben