+véd.hu - Magyar Egészségvédelmi Alapítvány

Sample Image „Minél többet tudunk arról, mennyi minden romolhat el sejtjeinkben, annál nagyobb csodának tűnik, hogy időnként mégis egészségesek vagyunk.”

A migrén magában rejtheti az infarktus és az agyvérzés veszélyét is

Nyomtatás

migraine_39621973
Egy friss amerikai kutatás szerint a migrénben szenvedőknek legalább kétszer nagyobb az esélyük a szívinfarktusra, mint a többi embernek, továbbá fokozottan ki vannak téve az agyi érelzáródásnak/gutaütésnek, és hajlamosabbak arra, hogy kialakuljanak náluk a kardiovaszkuláris betegségek fő rizikófaktorai, köztük a cukorbetegség, a magas vérnyomás és a magas koleszterinszint.

A tekintélyes New York-i Yeshiva Egyetem Orvosi karának munkatársai egy közel tizenkétezer, 18 és 80 év közötti ember bevonásával végzett, átfogó és reprezentatív felmérés eredményeként jutottak a fenti következtetésre.

A tanulmány fő üzenete a migrénes betegek és orvosaik számára – mondja dr. Ertsey Csaba neurológus, a Magyar Fejfájás Társaság elnöke –, hogy a migrén kezelése mellett külön figyelmet kell fordítani az esetlegesen szintén meglévő kardiovaszkuláris rizikófaktorok, a diabétesz, a magas vérnyomás, az emelkedett koleszterinszint, illetve az elhízás felderítésére és kezelésére.

Megijedni azért nem kell – még akkor sem, ha az ún. aurával járó migrén esetében a szívrohamra való hajlam nem is kétszer, hanem háromszor magasabb, mint a görcsös fejfájásrohamok nélkül élők esetében –, ugyanis szerencsére az összes érintettség akár szívinfarktusról, akár stroke-ról legyen szó, a migréneseknek mindössze 2-4 százalékát érintheti.

Migrén: „csak” fejfájás, vagy önálló fejfájás-betegség?

Viszont már csak emiatt a veszélyeztetettség miatt is érdemes minél előbb kideríteni, hogy akinek rendszeresen fáj a feje, az „csak” fejfájós-e, azaz önálló fejfájás-betegsége van-e, vagy valamilyen más betegség kísérőtüneteként jelenik-e meg nála ez a kellemetlen érzés. Az önálló fejfájások közül – súlyosságát és előfordulási gyakoriságát tekintve – a többnyire féloldalon jelentkező, lüktető, mozgásra fokozódó, esetleg hányingerrel, hányással, fény- és hangérzékenységgel jelentkező migrén a legfontosabb. Felléphet akár havonta többször, de jóval ritkábban is.

Kezeletlen esetben a migrén általában 4 órától akár 3 egész napig eltarthat – a mérsékelten súlyostól az elviselhetetlenség szintjéig terjedő fájdalommal, ami mind a munkavégzést, mind a legegyszerűbb hétköznapi teendők elvégzését is gátolhatja. Pedig szenvedni felesleges, hiszen van korszerű terápiás segítség. Érdemes a háziorvos beutalójával minél előbb felkeresni az országban működő mintegy 30 fejfájás centrum valamelyikét. Itt hozzáértő neurológus szakorvosok – a migrén diagnózisának felállítását követően – hatékony rohamgyógyszert, azaz a már meglévő fejfájást megszüntető készítményeket tudnak adni a betegnek, amelyek  hatékonyan csökkentik a fájdalmat, az émelygést, a fény- illetve hangérzékenységet. A diagnózis után ezt a háziorvos is felírhatja.

Azoknak, akiknél nagyon sűrűn jelentkeznek a migrénes rohamok, ajánlottak a megelőző gyógyszerek is, illetve az olyan életmódbeli változtatások (következetes napirend szerinti életvitel, egyes kiváltó ill. provokáló faktorok kerülése, rendszeres, pihentető alvás, stb.), amelyek ugyancsak a rohamok számát mérséklik.

A Fejfájás Centrumok listája a www.fejfajas-tarsasag.hu oldalon található.

IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookMyspace bookmarkDiggUrlGuru.huBlogter.hu

Fókuszban

Füstmentes törvényjavaslat: civilek és szakértők is támogatják
A Szövetség a Dohányzás Visszaszorításáért (SZDV) támogatja a zárt közterületeken való dohányzás teljes betiltására tett önálló képviselői indítványt, és sürgeti annak mielőbbi elfogadását...

Figyelmeztetés

Az oldalon található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik a szakszerű orvosi véleményt.


A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Ön itt van: Főoldal Hírek, újdonságok A migrén magában rejtheti az infarktus és az agyvérzés veszélyét is