+véd.hu - Magyar Egészségvédelmi Alapítvány

Sample Image „Minél többet tudunk arról, mennyi minden romolhat el sejtjeinkben, annál nagyobb csodának tűnik, hogy időnként mégis egészségesek vagyunk.”

A gyermekeink szívéért a Chartát elfogadom

Nyomtatás

charta-s
Ne dohányozz, mozogj legalább 30 percet hetente 5 alkalommal, és fogyassz naponta fél kilogramm zöldséget, gyümölcsöt – ajánlja a Magyar Kardiológusok Társasága és a Magyar Nemzeti Szívalapítvány „Az Egészséges Szív Európai Chartája” aláírása alkalmából. Budapest, 2007. június 20.

„Az új évezredben született minden gyermeknek joga van legalább 65 éves koráig élni anélkül, hogy megelőzhető szív- és érrendszeri betegségben szenvedne” – hívja fel a figyelmet a Magyar Kardiológusok Társasága és a Magyar Nemzeti Szívalapítvány „Az Egészséges Szív Európai Chartája” aláírása alkalmából.

Európában a szív- és érrendszer betegségei jelentik mind a nők, mind a férfiak körében a vezető halálokot. E térségben csaknem minden második haláleset hátterében keringési ok áll – az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 52 országból álló Európai Régiójában ez 4,35 milliónál több, az Európai Unióban pedig 1,9 millió feletti ha1álozásért felel. A szív- és érrendszeri betegségek ezenkívül a rokkantság és a csökkent életminőség kialakulásáért is jelentős mértékben felelőssé tehetők.

A szív- és érrendszeri betegségteher több halálesetért felelős, mint az összes rosszindulatú betegség együttvéve. Nőkben még magasabb, az összes haláleset 55%-a az arány, szemben a férfiaknál mutatkozó 43 százalékkal. Az alacsonyabb társadalmi-gazdasági helyzetben élők között a mortalitás még magasabb.
Egyértelműen állítható ugyanakkor, hogy a szív és érrendszeri betegségek megelőzhetőek. Előfordulásuk gyakoriságát a vérnyomás, az elhízás, a koleszterinszint, valamint a dohányzás mérsékelt és együttes csökkentésével – a WHO becslései szerint – kevesebb, mint felére lehetne csökkenteni.

Milyen az egészséges szívű ember?

„Az Egészséges Szív Európai Chartája” így jellemzi az egészséges szív- és érrendszeri állapotot:

  • a dohányzás kerülése
  • megfelelő fizikai aktivitás (legalább 30 perc hetente 5 alkalommal)
  • egészséges táplálkozás
  • ideális testsúly
  • 140/90 Hgmm alatti vérnyomás
  • 5 mmol/l alatti összkoleszterinszin
  • normális szénhidrát-háztartás
  • a túlzott stressz kerülése

Az Egészségügyi Minisztérium, valamint 18 tudományos és civil szervezet írta alá 2007. június 20-án Az Egészséges Szív Európai Chartáját.

„Ne dohányozz, mozogj legalább 30 percet hetente 5 alkalommal, és fogyassz naponta fél kilogramm zöldséget, gyümölcsöt” – ajánlja a dr. Nagy András, kardiológus, a Magyar Nemzeti Szívalapítvány elnöke.

Örömmel írtam alá a Magyar Köztársaság kormányának képviseletében Az Egészséges Szív Európai Chartáját – mondta dr. Horváth Ágnes, egészségügyi miniszter. Az egészség megőrzése kiemelten fontos feladatunk. Célunk, hogy utolérjük Európát, és ne kelljen egy magyar embernek 6 évvel korábban meghalnia, mint uniós társainak. Ennek jegyében indítottuk harcunkat a dohányzás visszaszorítása érdekében, a passzív dohányok védelmében. Célunk, hogy minél kevesebb fiatal váljon a nikotin rabjává. Az egészségmegőrző, prevenciós programokat európai uniós források bevonásával szeretnénk az támogatni.

Az aláírást követő szakértői értekezleten résztvevők egyöntetűen támogatták dr. Préda István, kardiológus professzor javaslatát, amely szerint a fiatalok körében sokkal nagyobb hangsúlyt kell fektetni a helyes életmód megszerettetésére. Jól előkészített, szakmailag tartalmas és a fiatalok számára vonzó módon megvalósítandó programokra, ezekhez profi szakértőkre és lelkes, de felkészült önkéntesekre, aktivistákra van szükség.

A Magyar Dohányzásellenes Koalíció képviseletében dr. Mucsi János, tüdőgyógyász, a Magyar Egészségvédelmi Alapítvány szakértője írta alá a Chartát: „Rendkívül fontosnak tartom, hogy a dohányfüst ellen minden követ megmozgassunk. A legfontosabb, hogy a fiatalokat megóvjuk attól, hogy ennek a rákkeltő és drága méregnek a rabjaivá váljanak. Leggyorsabban eredményt a passzív dohányzás elleni küzdelemtől, a nemdohányzók védelmét szolgáló szigorú jogszabályok megalkotásától, és a leszokás elősegítésétől várhatjuk. Minden második dohányos meg akar szabadulni káros szenvedélyüktől, csak önmaga erre nem képes. 
A dohányosoknak korrekt információra van szükségük ahhoz, hogy valóban hatékony módszerrel, igazi szakértők segítségével szokhassanak le a dohányzásról. Szerencsére a megfelelő módszerek, és új, minden eddiginél hatékonyabb gyógyszerek állnak a rendelkezésünkre. Reméljük, hogy a dohányzás elleni küzdelem kormányzati szintre emelkedésével a megelőzés, illetve a leszokás is nagyobb támogatásban részesülhet a jövőben.”

A Magyar Egészségvédelmi Alapítvány egyetért az Egészséges Szív Európai Chartájának célkitűzéseivel, és csatlakozik annak támogatóihoz.

Magyar Egészségvédelmi Alapítvány

Az Egészséges Szív Európai Chartáját Magyarországon aláíró szervezetek:
Egészségügyi Minisztérium

Magyar Kardiológusok Társasága

Magyar Nemzeti Szívalapítvány

Kardiológiai Szakmai Kollégium

Egészséges Magyarországért Egyesület (Szívbarát védjegy)

Egészségesebb Óvodák Nemzeti Hálózata

Magyar Atherosclerosis Társaság

Magyar Diabetes Társaság

Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége

Magyar Dohányzásellenes Koalíció

Magyar Elhízástudományi Társaság

Magyar Gyermekorvosok Társasága

Magyar Hypertonia Társaság

Magyar Kardiovascularis Rehabilitációs Társaság

Magyar Stroke Társaság

Magyar Táplálkozástudományi Társaság

Nemzeti Cukorbeteg Alapítvány

Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület

Selye János Magyar Magatartástudományi és Magatartásorvoslási Társaság

IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookMyspace bookmarkDiggUrlGuru.huBlogter.hu

Fókuszban

Füstmentes törvényjavaslat: civilek és szakértők is támogatják
A Szövetség a Dohányzás Visszaszorításáért (SZDV) támogatja a zárt közterületeken való dohányzás teljes betiltására tett önálló képviselői indítványt, és sürgeti annak mielőbbi elfogadását...

Figyelmeztetés

Az oldalon található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik a szakszerű orvosi véleményt.


A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Ön itt van: Főoldal Hírek, újdonságok A gyermekeink szívéért a Chartát elfogadom