+véd.hu - Magyar Egészségvédelmi Alapítvány

Sample Image „Minél többet tudunk arról, mennyi minden romolhat el sejtjeinkben, annál nagyobb csodának tűnik, hogy időnként mégis egészségesek vagyunk.”

Alvászavarral küzd minden tizedik magyar

Nyomtatás

Sajnos, rengetegen vannak, akiknél az álmatlanság és a vele együtt járó kialvatlan-ság állandósult állapot, mert nem képesek elaludni, vagy nem tudják végigaludni az éjszakát. Ilyenkor beszélünk alvászavarról, amely nem csak kedélyünket, munkateljesít-ményünket rontja, hanem számos súlyos betegség jele is lehet.

Stressz, életmódbeli sajátosságok, de igen gyakran valamilyen testi-, lelki kór is állhat az alvási elégtelenség (inszomnia) háttérében. A kezeletlen, krónikus alvászavar elősegítheti egyes betegségek kialakulását, súlyosbíthatja a már meglévő társbetegségeket (depresszió, hipertónia, agyér-, szív- és érrendszeri betegsé-gek, stb.), és növelheti a baleseti kockázatot. Egyértelmű tehát, hogy foglalkozni kell vele.

Sajnos, az inszomnia enyhítésére még ma is ijesztően sokan olyan korszerűtlen készítményeket szednek, melyek rontják a természetes alvás folyamatát és számos kedvezőtlen mellékhatásuk lehet: memóriazavar, a koncetráló képesség csökkenése, a mozgás összerendezetlensége, elesés, a stroke rizikójának megnövekedése és a szer iránti függőség kialakulása.

Az alvászavar gyógyításában áttörést hoztak a bizonyítottan hatékony, nem gyógyszeres terápiák, valamint az újgenerációs altatószerek. Ezeknek az alvásbarát altatóknak jóval kevesebb a mellékhatása, és miután az alvás folyamatára is kedvezőbben hatnak, mint a régebbi szerek, pihentetőbb alvást, frissebb másnapi ébrenlétet nyújtanak. A hozzászokás esélye is minimálisra csökken, mert „szükség szerint” alkalmazhatóak: nem kell minden este bevenni őket, és így a panaszok elmúltával könnyen elhagyhatóak.

A közelmúltban megalakult Inszomnia Munkacsoport felhívja az érintettek figyelmét arra, hogy az alvászavaruk mögött rejlő okok tisztázására minél előbb beszéljenek orvosukkal, akinek segítségével még a nagyobb bajokat megelőzve hozzájuthatnak a korszerű terápiákhoz, illetve hogy az esetek jelentős részében az életmód-változtatás is nagyon sokat segíthet a panaszok leküzdésében!

IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookMyspace bookmarkDiggUrlGuru.huBlogter.hu

Fókuszban

Füstmentes törvényjavaslat: civilek és szakértők is támogatják
A Szövetség a Dohányzás Visszaszorításáért (SZDV) támogatja a zárt közterületeken való dohányzás teljes betiltására tett önálló képviselői indítványt, és sürgeti annak mielőbbi elfogadását...

Figyelmeztetés

Az oldalon található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik a szakszerű orvosi véleményt.


A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Ön itt van: Főoldal Hírek, újdonságok Alvászavarral küzd minden tizedik magyar