+véd.hu - Magyar Egészségvédelmi Alapítvány

Sample Image „Minél többet tudunk arról, mennyi minden romolhat el sejtjeinkben, annál nagyobb csodának tűnik, hogy időnként mégis egészségesek vagyunk.”

Az Év Gyógyszere csökkenti a koleszterinszintet

Nyomtatás

A magas koleszterinszint csökkentésében áttörést jelentő gyógyszer kapta meg a Magyar Kísérletes és Klinikai Farmakológiai Társaság az Év Gyógyszere 2006 díját, amelyet kedden az MTA Társadalomkutató Központjában adtak át.

A magyarországi farmakológia területén dolgozó szakembereket tömörítő Magyar Kísérletes és Klinikai Farmakológiai Társaság (MFT) 1997 óta ítéli oda az Év Gyógyszere díjat, elősegítve ezzel, hogy a betegségek gyógyításában a legkorszerűbb, leghatékonyabb és leginkább betegbarát készítmények terjedjenek el.

Prof. Dr. Kovács Péter, az MFT elnöke a keddi díjátadón elmondta: szakmai bírálók és az MFT Bíráló Bizottsága dönt titkos szavazással arról, hogy melyik gyógyszer kapja meg a díjat.

Az elbírálás szempontjai: a hatóanyag új mechanizmuson alapuljon, áttörő kémiai és biológiai tudományos felfedezést testesítsen meg, és hiánypótló legyen az adott terápiás területen - közölte Prof. Dr. Farsang Csaba, a Bíráló Bizottság elnöke.

Idén a Merck Sharp and Dohme és a Schering-Plugh gyógyszergyár koleszterinszint-csökkentő készítményéért kapta meg az Év Gyógyszere díjat.

Az új készítmény a magas koleszterinszint visszaszorításában jelent forradalmian új, hiánypótló terápiás lehetőséget. Hatásmódja teljesen egyedi, az első olyan szer, amely célzottan gátolja a koleszterin tápcsatornából történő felszívódását, ezáltal komoly mértékben fokozható a koleszterinszint-csökkentő kezelések hatékonysága, gyakorlatilag mellékhatások nélkül - hangzott el kedden.

Az elmúlt évtizedekben a magas koleszterinszint csökkentésére legsikeresebbnek a máj koleszterin-termelő képességét visszafogó úgynevezett sztatin-kezelés bizonyult. Azonban a kívánt koleszterin célérték elérését sok esetben a legmagasabb sztatin dózissal lehetett elérni, amely több mellékhatással párosult. A betegek jelentős részénél nem lehetett alkalmazni.

A most kitüntetett új gyógyeszköz megjelenésével viszont olyan szer áll az orvosok rendelkezésére, amelynek együttes alkalmazása a sztatinokkal sokkal hatékonyabban csökkenti a magas koleszterinszintet, növekvő mellékhatások nélkül.
A koleszterinszint csökkentésének azért van óriási jelentősége, mert Magyarországon a legtöbb ember - minden második - a keringési rendszer betegségeinek következtében hal meg, amelynek kialakulásában központi szerepe van az emelkedett koleszterinszintnek.

IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookMyspace bookmarkDiggUrlGuru.huBlogter.hu

Fókuszban

Füstmentes törvényjavaslat: civilek és szakértők is támogatják
A Szövetség a Dohányzás Visszaszorításáért (SZDV) támogatja a zárt közterületeken való dohányzás teljes betiltására tett önálló képviselői indítványt, és sürgeti annak mielőbbi elfogadását...

Figyelmeztetés

Az oldalon található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik a szakszerű orvosi véleményt.


A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Ön itt van: Főoldal Hírek, újdonságok Az Év Gyógyszere csökkenti a koleszterinszintet