+véd.hu - Magyar Egészségvédelmi Alapítvány

Sample Image „Minél többet tudunk arról, mennyi minden romolhat el sejtjeinkben, annál nagyobb csodának tűnik, hogy időnként mégis egészségesek vagyunk.”

„Ér-hálózat” - Az érelmeszesedés korai kiszűrése egy szenzációs magyar találmánnyal

Nyomtatás

Az érelmeszesedés talaján kifejlődő szív- és érrendszeri betegségek okozzák minden második ember halálát hazánkban. A magyar férfiaknak mindössze 60 százaléka éri meg a 65. évet! A potenciálisan 5 millió veszélyeztetett számára jelent óriási esélyt az érelmeszesedés korai felfedezését elősegítő, egyszerűen alkalmazható, szenzációs új magyar találmány, az arteriográf, valamint az annak leghatékonyabb felhasználását szolgáló ”Ér-hálózat” akció, amely most indul útjára.

Az infarktus, agyvérzés legtöbbször váratlanul és sajnos néha meglepően fiatal korban szedi áldozatait. Ugyanakkor közismertek olyan történetek is, amikor a kockázatot kockázatra halmozó, dohányzó, túlsúlyos, keveset mozgó egyén igen hosszú életkort ér el. Jó példa erre Sir Winston Churchill esete, aki amellett, hogy igen „súlyos” egyéniség volt, dohányzott is, és elhíresült volt kedvenc mondásáról: „csak semmi sport”. A legendás hírű angol miniszterelnök mindezek ellenére több mint 90 évig élt.

Mi ennek a furcsa ellentmondásnak az oka? Elsősorban az, hogy az ismert klasszikus rizikófaktorokkal (életkor, nem, dohányzás, koleszterin, szisztolés vérnyomás) szembeni érzékenységünk, fogékonyságunk igen eltérő lehet. Míg egyik embernél több kockázati tényező sem okoz érelmeszesedést, addig egy másik egyénnél már egyetlen egynek a megléte is súlyos, akár fiatal korban kialakuló elváltozásokhoz vezethet. A jelentős mértékű egyéni eltérések hátterében feltételezhető a genetikai tényezők szerepe. A klasszikus rizikófaktorokra alapozott szív és érrendszeri rizikóbecslés hatásfoka tehát alacsony, emiatt jelentős azoknak a betegeknek a száma, akiknél ily módon nem tudjuk kimutatni a nagy mértékű veszélyeztetettséget.

Ezért az orvostudomány egyre nagyobb figyelmet fordít a szív- és érrendszeri megbetegedések szempontjából fokozott kockázatú, de még tünet és panaszmentes páciensek felkutatására. Az ezen célt szolgáló eljárások közül az egyik legígéretesebb az ütőerek rugalmasságának vizsgálata. Egy hazai találmány, az Arteriográf lehetővé teszi, hogy egy mindössze két-három perces, bárhol (munkahelyeken, lakásokban is) elvégezhető vizsgálattal komplex információkat szerezhessünk ereink állapotáról, és diagnosztizálhassuk az érelmeszesedés korai fázisának kialakulását. Az Arteriográfot hazai és külföldi egyetemeken bevizsgálták, és meggyőződtek róla, hogy megbízhatóan méri az artériák rugalmasságát leíró (augmentációs index, aorta pulzushullám terjedési sebesség) paramétereket. A páratlan magyar módszer azonban csak akkor tud segíteni a lehangoló hazai halálozási helyzeten, ha alkalmazásával a tünet- és panaszmentes, aktív korú lakosság széles rétegeit sikerül megszűrni. Ennek érdekében indítjuk útjára az „Ér-hálózat”-ot, amelynek célja, hogy a veszélyeztetettek mintegy 5 millió főre tehető köre minél nagyobb arányban jusson el eddig a szűrővizsgálatig.

Az „Ér-hálózat” keretén belül egységesíteni kívánjuk a mérési módszer gyakorlati kivitelezését, a kapott eredmények kiértékelését, ami nagyon fontos abból a célból, hogy az ország bármely pontján elvégzett vizsgálat azonos értékű legyen. Ennek elősegítésére rendszeres tudományos továbbképzéseket tartunk az orvosoknak és asszisztenseiknek, átadjuk számukra azokat a tapasztalatokat, amelyeket az eddig elvégzett sok tízezer szűrővizsgálattal szereztünk. Közreműködünk abban, hogy a legmagasabb szintű szakmai grémiumokkal (pl. Kardiológusok társasága, Szakmai Kollégiumok) együttműködve kidolgozzuk a kiszűrt páciensek további ellátásának költség-hatékony módozatait, továbbá a várható eredmények korrekt monitorozását. Az ”Ér-hálózat” tudományos társaságot (Magyar Artériás Stiffness Társaság) hoz létre a fenti feladatok elősegítése és koordinálása érdekében. Akciókkal segítjük az orvoskollégákat abban, hogy minél többen és minél eredményesebben alkalmazhassák a módszert.

Az eddigi népegészségügyi szűrővizsgálatok azt mutatják, hogy a tünet és panaszmentes aktív korú egyének többsége nem hajlandó a szűrőállomásokra (tüdőszűrés, rákszűrés) elmenni még akkor sem, ha a vizsgálat térítésmentes. Ezért az „Ér-hálózat” szűréseket elsősorban a munkahelyeken, a háziorvosi látogatások kapcsán a betegek otthonában (kisebb számban orvosi rendelőkben) kívánjuk elvégezni, amit lehetővé tesz, hogy az Arteriográf műszer hordozható, a vizsgálat elvégzése egyszerű és felhasználó-független.

Az „Ér-hálózat” célja továbbá, hogy keretein belül - az adatvédelmi követelmények betartása mellett - országos adatbázist hozzon létre a mérési eredményekből, aminek felmérhetetlen tudományos és népegészségügyi jelentősége lenne.

IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookMyspace bookmarkDiggUrlGuru.huBlogter.hu

Fókuszban

Füstmentes törvényjavaslat: civilek és szakértők is támogatják
A Szövetség a Dohányzás Visszaszorításáért (SZDV) támogatja a zárt közterületeken való dohányzás teljes betiltására tett önálló képviselői indítványt, és sürgeti annak mielőbbi elfogadását...

Figyelmeztetés

Az oldalon található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik a szakszerű orvosi véleményt.


A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Ön itt van: Főoldal Hírek, újdonságok „Ér-hálózat” - Az érelmeszesedés korai kiszűrése egy szenzációs magyar találmánnyal