+véd.hu - Magyar Egészségvédelmi Alapítvány

Sample Image „Minél többet tudunk arról, mennyi minden romolhat el sejtjeinkben, annál nagyobb csodának tűnik, hogy időnként mégis egészségesek vagyunk.”

125 éves a Fővárosi Nyírő Gyula Kórház

Nyomtatás

nyiro_pszichiatria
2009. május 15-én és 16-án kétnapos rendezvénysorozattal ünnepelte fennállásának 125. évfordulóját a betegeit megújult környezetben fogadó Fővárosi Nyírő Gyula Kórház, amely egyike hazánk legrégebben működő gyógyító intézeteinek.

Az indulásától a hazai pszichiátria egyik fellegvárának számító, de később a közkórháziság útján is járó Lehel úti intézményben szombaton és vasárnap köszöntötték a jubileumot – Székely Tamás egészségügyi miniszter fővédnöksége mellett. A Születésnapi Emlékbizottság elnöke Horváth Csaba főpolgármester-helyettes volt.

A rendezvények első napja a bensőséges visszapillantásé és a szakmáé volt. A délelőtti ünnepi megemlékezést különleges helyszínen, a kórház pszichiátriai osztályain ápolt és a művészetterápiás foglalkozásokba bevont betegek alkotásaival feldíszített teremben tartották. Majd ünnepélyesen átadták az intézmény új és felújított létesítményeit. Délután ünnepi tudományos ülésre került sor. Közben pedig a Pszichiátriai Pavilon nívódíjas épületében működő – ilyen környezetben országos, sőt nemzetközi viszonylatban is egyedülálló - Nyírő Kortárs Galériában megnyitották Samu Kata Veronika: Érzelmek hobbyból c. képkiállítását. A szombati második nap a lakosságé volt: a 9-14 óráig tartó Nyírő Nyílt Napon – előzetes bejelentkezés alapján – ingyenes szűrésekkel, személyre szóló tanácsadással, speciális gyógytornákkal, valamint érdekes és hasznos egészségügyi ismeretterjesztő előadásokkal várták a kórház teljes területén az érdeklődőket, akik betekinthettek a művészetterápiás foglalkozásokba is.

A nyitónap fontos momentuma, a 2007. évi egészségügyi struktúra-átalakítások nyomán született új szakmai elvárásoknak megfelelően megépített, átalakított épületek ünnepélyes átadása egy kétesztendős változási folyamat végére tett pontot. Az átfogó pszichiátriai gondozás mellett széleskörű közkórházi ellátást nyújtó kórházban a miniszteri rendelettel megszűnt az OEP finanszírozott sebészeti és szülészeti-nőgyógyászati fekvőbeteg ellátás, jelentősen csökkent a belgyógyászati, gasztroenterológiai aktív ágyak, valamint az intenzív ágyak száma, és változatlan maradt az ideggyógyászati ágyszám. Ugyanakkor nőtt a pszichiátriai és krónikus betegek ellátásának lehetősége. Mint dr. Vadnai Marianna, megbízott főigazgató elmondta, az intézmény a szakmai átalakulást építészeti korszerűsítésekkel kívánta követni. Fontos szempontnak tartotta a kórház vezetése, hogy a felszámolt manuális szakmák továbbra is képviselve legyenek a bent fekvő betegek számára. Így szakambulanciák és kisebb beavatkozások formájában ("egynapos beavatkozások"), OEP finaszírozásban van sebész, nőgyógyász, traumatológus az újonnan kialakított ambulanciákon. Megújult környezetben és korszerű felszereléssel fogadja a betegeket a kardiológiai, a cukorbeteg és gasztroenterológiai ambulancia. Az Egészségügyi Minisztériumtól elnyert pályázati pénzből a belgyógyászati épületben korszerű fekvőbeteg egységeket alakítottak ki az aktív ellátást igénylő páciensek számára, és emelték a krónikus részlegek komfortját is. Az alig 10 éves, korszerű pszichiátriai épületben is végrehajtottak egy sor máris szükséges felújítást. A megszűnt osztályok dolgozóiból alakult és a korábban jól prosperáló műtőblokkokat bérlő Róbert magánklinikával megvalósuló együttműködés szakmailag és gazdaságilag is kiváló a kórház számára. 
Így a 125. születésnapját ünneplő kórház ma egyike a Főváros legújabb épületeivel rendelkező, a korszerű betegellátás elvárásainak megfelelő intézményeknek. Gyógyító közössége a korábbi hagyományokra építve nyújt példa értékű szakmai ellátást a pszichiátriai, addiktológiai betegek számára - együtt kezelve a test és a lélek bajait.

A Nyírő Gyula kórház története – dióhéjban

A mai Nyírő Gyula Kórház Angyalföldi Magyar Királyi Elmebeteg Ápolda néven fogadta első betegeit 1884-ben, az Alsó rákosi mocsaras réteken felállított épületeiben - jó messzire a város szívétől, nehogy az „őrjintézetben” ápoltak bármi módon is megzavarják a „normálisok” nyugalmát. 
Az intézet meghatározó szerepet játszott a hazai pszichiátria fejlődésében. Fennállásának már az első évtizedeiben itt tevékenykedő nagy nevű, kiváló orvosok, igazgatók - Lechner Károly, Oláh Gusztáv, Epstein László, Nyéki László, Selig Árpád, Zsakó István - arra törekedtek, hogy mindig a legkorszerűbb pszichiátriai szemléletnek megfelelően kezeljék pácienseiket. A kórház jelenlegi névadója, Nyírő Gyula, aki 1939 és 1951 között állt az intézmény élén, az elsők között mondta ki, hogy a lelki bajokban szenvedők ugyanolyan bánásmódot érdemelnek, mint bármelyik más beteg. Elfogadtatta, hogy az elmegyógyintézeteket ne kényszerlakhelyként működtessék, hanem a gyógyító munka kapja a főszerepet. Az épületek átalakításával itt mindjárt meg is szüntette a börtönjelleget.

Az úttörő professzor nevéhez fűződik az intézmény „közkórházasítása” is, a II. Világháborút követő években. Ő már akkor vallotta, hogy az ember testi-lelki egység, és a gyógyítása is komplex megközelítést igényel. Ezért a Haitsch Emil, Angyal Lajos, Vajda Ákos vezette, modern szemléletű pszichiátriai osztályok mellé először sebészeti-, szülészet-nőgyógyászati- és belgyógyászati osztályt állított fel. Később már a kórház az ellátás szinte teljes vertikumát felvonultatta. A közkórházi tevékenységet olyan eredmények fémjelzik, mint a magyarországi első koronária őrző és intenzív terápiás osztály kialakítása a dr. Braun Pál vezette II. Belgyógyászaton, vagy az ország egyik legelső meddőségi centrumának megnyitása. Itt született meg az első budapesti lombikbébi, 1989-ben. Közben a kor igényeinek megfelelően bővült a pszichiátriai ellátás köre is: detoxikáló és alkohológiai osztály nyílt, amely mára az ország legnagyobb drog- és alkoholbetegeket is ellátó addiktológiai osztályává fejlődött. Itt kezdett működni hazánk első – jelenleg pedig a legnagyobb forgalmat lebonyolító - drogambulaniája is.

Új, döntően az intézmény közkórházi feladatait befolyásoló, fordulatot a 2007. évi egészségügyi struktúra-átalakítás hozott a kórház életében, amelynek következményeit már taglaltuk.

Kapcsolódó cikkek: 


Lakossági Nyílt Nap a 125 éves Nyírő Gyula Kórházban
Ismeretterjesztő előadások a 125 éves Nyírő Gyula Kórházban

IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookMyspace bookmarkDiggUrlGuru.huBlogter.hu

Fókuszban

Füstmentes törvényjavaslat: civilek és szakértők is támogatják
A Szövetség a Dohányzás Visszaszorításáért (SZDV) támogatja a zárt közterületeken való dohányzás teljes betiltására tett önálló képviselői indítványt, és sürgeti annak mielőbbi elfogadását...

Figyelmeztetés

Az oldalon található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik a szakszerű orvosi véleményt.


A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Ön itt van: Főoldal Hírek, újdonságok 125 éves a Fővárosi Nyírő Gyula Kórház