+véd.hu - Magyar Egészségvédelmi Alapítvány

Sample Image „Minél többet tudunk arról, mennyi minden romolhat el sejtjeinkben, annál nagyobb csodának tűnik, hogy időnként mégis egészségesek vagyunk.”

A mozgásszervi megbetegedések és a fájdalomcsillapítás

Nyomtatás

Már Magyarországon is elérhető az a - mozgásszervi, izületi megbetegedések (gyulladásos ízületi betegségek, porckopás) kezelésére szolgáló - gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító gyógyszer, amely hatékonyan, és lényegesen kevesebb gyomor-, bél mellékhatása miatt a leggyakrabban használt szereknél jóval biztonságosabban alkalmazható.

- A nagy fájdalmakkal járó porckopásból és ízületi gyulladásból nem lehet kigyógyulni, de a beteg számára azért van segítség. Dr. Poór Gyula professzor, reumatológus, az ORFI igazgató főorvosa:

- Az elsősorban a közép- és idősebb korosztályt érintő és főleg reggel, ill. a nap folyamán terhelésre jelentkező térd-, csípő-, deréktáji fájdalmakat kiváltó artrózis (porckopás), valamint az akár már gyermekkorban fellépő, az ujjak reggelenkénti bedagadásával és kézmerevséggel együttjáró artritiszek (gyulladásos ízületi betegségek), közöttük is kiemelten a reumatoid artritisz orvoslása terén az elmúlt 5-10 évben óriásit léptünk előre. Végre tudjuk, melyek azok a molekuláris mechanizmusok, amelyek ezeket a kórképeket előidézik. A kutatók pillanatok alatt legyártották azokat a molekulákat, amelyekkel a káros folyamatokat gátolni lehet, másfelől pedig rengeteg olyan gyógyszer került forgalomba, amelyek a tüneteket, a gyulladást és a fájdalmat csillapítják.

- A hosszú távú gyógyszerszedés viszont súlyos gyomor-bél rendszeri bántalmakat, vérzést, fekélyt, esetleg áfúródást okozhat, vagy akár szív-ér rendszeri szövődményekhez is vezethet...

- Már ez ellen is van "orvosság". A fájdalom és gyulladás tartós gyógyszeres kezelése ugyan nem kerülhető el, mert a tartós fájdalom nem humánus, az élet minőségét jelentősen rontja, de szerencsére a leggyakrabban alkalmazott nem szteroid típusú (nem hormontartalmú) készítményekből nagyon nagy a választási lehetőség - a hatás és mellékhatás szempontjából egyaránt. A hazánkban a közelmúlban törzskönyvezett, legújabb gyógyszernek rendkívül erős a fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatása, miközben a korábbi nem szteroid típusú gyulladáscsökkentőkre jellemző súlyos mellékhatások szempontjából kedvezőbb. Ezen panaszok enyhítésére szolgáló, itthon és a világon leggyakrabban szedett gyógyszerekhez képest jóval kevesebbszer okoz gyomor-, máj- és bélrendszeri panaszokat, nem fokozza a szív- és érrendszeri szövődmények kockázatát sem. Szoros orvosi kontroll mellett olyan betegek is szedhetik, akiknek jól kezelt magas vérnyomásuk van. A tabletta bevétele után nagyon gyorsan oldódik a fájdalom, és a csillapító hatás 24 órán át kitart. Azt tudom tanácsolni, hogy azok a betegek, akik kopásos vagy ízületi gyulladásos kórképekben szenvednek, forduljanak mihamarabb reumatológushoz, mert még nagyobb esélyük van arra, hogy komoly mellékhatások nélkül megszabaduljanak a fájdalmaktól, melyekkel nem kell együtt élniük.

IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookMyspace bookmarkDiggUrlGuru.huBlogter.hu

Fókuszban

Füstmentes törvényjavaslat: civilek és szakértők is támogatják
A Szövetség a Dohányzás Visszaszorításáért (SZDV) támogatja a zárt közterületeken való dohányzás teljes betiltására tett önálló képviselői indítványt, és sürgeti annak mielőbbi elfogadását...

Figyelmeztetés

Az oldalon található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik a szakszerű orvosi véleményt.


A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Ön itt van: Főoldal Hírek, újdonságok A mozgásszervi megbetegedések és a fájdalomcsillapítás