+véd.hu - Magyar Egészségvédelmi Alapítvány

Sample Image „Minél többet tudunk arról, mennyi minden romolhat el sejtjeinkben, annál nagyobb csodának tűnik, hogy időnként mégis egészségesek vagyunk.”

Csúcstechnikával szűrik az alvászavar okait

Nyomtatás

dr. Káposzta Zoltán
Egy speciális koponya-ultrahang készülék segítségével néhány napja már Magyarországon is kideríthető, hogy agyi keringési zavarok állnak-e az alvásproblémák hátterében. A baj korai diagnózisával sok esetben kivédhető a rettegett betegség, a szélütés, azaz a stroke.

A csúcsminőségű transcranialis Doppler ultrahang (TCD) berendezés Londonból érkezett a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház – stroke centrumként is működő – Neurológiai Osztályára kipróbálás céljából. Dr. Káposzta Zoltán osztályvezető főorvos öt éven keresztül a brit fővárosban dolgozott neurológusként, ahol számos TCD vizsgálatot végzett. Mire képes ez a készülék, és hogyan mutatja meg az összefüggést az alvászavar és az érrendszeri károsodás között?

- Az ún. transzkraniális ultrahang vizsgálat során a halántékra rögzített két ultrahang-szonda segítségével a koponyacsonton keresztül tudunk az agyi erekről információt nyerni. Ki tudjuk mutatni még a tünetet nem okozó szakaszban a vérben keringő parányi rögöket, melyek előbb-utóbb tönkre teszik a néhány száz mikrométer átmérőjű erek keringését, és apró, színes gombostűfejnyi infarktusokat idézhetnek elő. Ez a folyamat ilyenkor még megállítható, hiszen a beteg a vérrögök képződését gátló kezelésben részesülhet.

Ennek a most hozzánk került, legkorszerűbb készülék-típusnak az az óriási jelentősége, hogy nemcsak a vérrögök kimutatására képes, hanem az agyi kiserek tartalék-kapacitásának kimerüléséről is tájékoztat – azáltal, hogy méri az agyi kiserek tágulékonyságát. Ez azért fontos, mert az agyat behálózó kiserek feladata, hogy biztosítsák az agysejtek működéséhez az oxigént és cukrot, amire éjszakánként – a vérnyomás alvás alatti, törvényszerű lecsökkenésének idején – csak akkor képesek, ha elég rugalmasak, eléggé ki tudnak tágulni ahhoz, hogy kellő mennyiségű vért tároljanak ezekre az órákra. Ha viszont az erek tároló kapacitása már csökkent, keringési zavar alakul ki az éjszaka folyamán. Amíg ez csak kisebb mértékű, az agy „riadóztatja” a beteget, aki felébredhet. A vérátáramlás zavarát az elalvási rendellenességek is jelezhetik.

Ezek a tünetek nagyon fontosak a súlyosabb problémák – a stroke, a szélütés előrejelzésében. A többnyire váratlan csapásként megélt kóreseménynek, illetve az azt kiváltó rossz keringésnek igenis vannak előjelei. Ilyen lehet a rövidtávú memória csökkenése, a kiszámíthatatlan hangulatingadozások és az alvászavarok. Aki ilyesmit tapasztal magán, feltétlenül forduljon orvoshoz, és ne nyugodjon addig, míg alaposabb vizsgálatokkal ki nem derítik a mögöttes okokat.

Alvászavar esetén azért is nagyon fontos megállapítani, hogy keringési rendellenesség van-e a háttérben, mert még ma is vannak forgalomban hazánkban olyan korszerűtlen, nem szelektív hatású altatók, amelyek az agyi vérátáramlást is csökkentik. Ha egy ilyen készítményt olyan valakinek adnak, akinek eleve rossz az agyi keringése, reggelre féloldali bénulás, beszédzavar, vagy más súlyos stroke tünet alakulhat ki. Szerencsére már rendelkezésre állnak olyan új fejlesztésű, alvásbarát altatók, amelyek csak azokra a struktúrákra hatnak, amelyeknek a működése szükséges az alváshoz, azonban ezek az altatók az agyi vérátáramlást nem csökkentik, és másnapi, rossz mellékhatásai sincsenek.

IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookMyspace bookmarkDiggUrlGuru.huBlogter.hu

Fókuszban

Füstmentes törvényjavaslat: civilek és szakértők is támogatják
A Szövetség a Dohányzás Visszaszorításáért (SZDV) támogatja a zárt közterületeken való dohányzás teljes betiltására tett önálló képviselői indítványt, és sürgeti annak mielőbbi elfogadását...

Figyelmeztetés

Az oldalon található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik a szakszerű orvosi véleményt.


A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Ön itt van: Főoldal Hírek, újdonságok Csúcstechnikával szűrik az alvászavar okait