+véd.hu - Magyar Egészségvédelmi Alapítvány

Sample Image „Minél többet tudunk arról, mennyi minden romolhat el sejtjeinkben, annál nagyobb csodának tűnik, hogy időnként mégis egészségesek vagyunk.”

A tüdőgyulladás megelőzhető!

Nyomtatás

A tüdőgyulladás megelőzhető!
A tüdőgyulladás napjainkban is az egyik legveszélyesebb, gyakran halállal végződő megbetegedés, az influenza legrettegettebb szövődménye.

Sajnos, manapság sem tekinhető könnyen kezelhető betegségnek, mert a súlyos kórt okozó pneumococcus baktériumok ellenállóvá váltak egy sor antibiotikummal szemben. Mára azoban a tüdőgyulladás egy 5-10 évre védettséget nyújtó védőoltással megelőzhető, amit a téli hónapokban leginkább az influenza elleni vakcinával együtt érdemes beadatni más-más karba, ugyanazon alkalommal.

A tüdőgyulladás leginkább az idősebbeket szokta érinteni, illetve olyan krónikus betegségben szenvedő embereket, mint a cukorbetegek, súlyos szívbetegek, légzőszervi betegek vagy a dohányosok, a hematológiai betegségekben szenvedők. Ők sokkal sérülékenyebbek és esetükben sokkal súlyosabb a betegség lefolyása. Ha későn fedezik fel a tüdőgyulladást, nem lehet maradványtünetek nélkül meggyógyítani, tehát mindenképpen a tüdőgyulladás megelőzésére kell a hangsúlyt helyezni, hogy ne alakuljanak ki életveszélyes szövődmények.

A pneumococcus baktériumot bárhol, bármikor összeszedhetjük, felső légutainkban hordozhatjuk, de támadni akkor fog, amikor szervezetünk legyengül. Ezt előidézheti az influenzavírus, de veszélyeztetettek a - pl. rákban, máj-, vese-, cukorbajban szenvedő - krónikus betegek és a 60-65 év felettiek. Ők feltétlenül kérjék a háziorvosuktól az akár már 2 éves kortól adható, egy héten belül védettséget nyújtó tüdőgyulladás elleni oltóanyagot!

A védettséget azonban ajánlott mindenkinek megszerezni, mert még egy teljesen egészséges embert is hosszú időre ágyba dönthet és legyengíthet egy váratlan baleset, akut betegség, amihez szövődményként gyakran társul a veszélyes tüdőgyulladás.

IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookMyspace bookmarkDiggUrlGuru.huBlogter.hu

Fókuszban

Füstmentes törvényjavaslat: civilek és szakértők is támogatják
A Szövetség a Dohányzás Visszaszorításáért (SZDV) támogatja a zárt közterületeken való dohányzás teljes betiltására tett önálló képviselői indítványt, és sürgeti annak mielőbbi elfogadását...

Figyelmeztetés

Az oldalon található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik a szakszerű orvosi véleményt.


A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Ön itt van: Főoldal Fókuszban Tüdőgyulladás A tüdőgyulladás megelőzhető!