+véd.hu - Magyar Egészségvédelmi Alapítvány

Sample Image „Minél többet tudunk arról, mennyi minden romolhat el sejtjeinkben, annál nagyobb csodának tűnik, hogy időnként mégis egészségesek vagyunk.”

Életmentő - tüdőgyulladás ellen

Nyomtatás

tudogyulladas_vedooltas
Az első hűvösebb napok jelzik: hamarosan idén is beköszönt a tél, és együtt vele az ilyenkor „szokásosan” ránk leselkedő betegségek, az influenza vírusok okozta kórképek és a bakteriális eredetű légúti megbetegedések.

Szerencsére a legveszélyesebbek - az influenza-változatok és a gyakran ezen betegségek szövődményeként fellépő, szintén akár halálos kimenetellel is fenyegető tüdőgyulladás - kivédésére fel tudunk védőoltásokkal készülni.

A felkészülést azonban idén jóval korábban el kell kezdenünk!

Eddig elegendő volt csak az igazán kemény téli hónapokkal, mint veszélyes időszakkal számolnunk. Az újinfluenza vírus megjelenése azonban átírta ezt a gondolkodásmódot. Egyrészt úgy tűnik, hogy pillanatnyilag folyamatosan kell légúti vírusfertőzésektől tartanunk. Másrészt - tekintve, hogy ezek a kórképek az általuk legyengített szervezetben mintegy „megágyaznak” a bakteriális fertőzéseknek - ez azt is jelenti, hogy lényegesen előre- és kitolódik az a téli időtartam, amikor nagy számban várható pneumococcus baktérium okozta légúti fertőzés, elsősorban tüdőgyulladás fellépése. Érdemes tehát minél előbb beadatni a „tüdőgyulladás elleni” védőoltást is.

Jelenleg a 2 éves kor alatti gyermekeknek biztosít az állam ingyenes pneumococcus elleni vakcinát
Ez a baktériumtörzs 7 szerotípusa ellen véd. Az idősebbek számára rendelkezésre áll a 23 szerotípus ellen védelmet nyújtó oltás. Vizsgálatok igazolják, hogy a rizikócsoportba tartozó, de ezen polysacharida vakcinával beoltottak körében kevesebb beteg került kórházba tüdőgyulladás miatt, mint azoknál, akik nem részesültek védőoltásban. Ha pedig mégis kórházba kerültek, rövidebb ápolási időt igényeltek. A rizikócsoportba beletartoznak mindazok, akik valamilyen krónikus légúti, szív- és érrendszeri, daganatos, vese vagy májbetegségben szenvednek. Külön ki kell emelni a cukorbetegségben szenvedők mintegy félmilliós táborát, és feltétlenül gondolni kell az egyébként egészséges 65 év felettiekre is. Ezen polgártársaink mind fogékonyabbak lehetnek pneumococcus fertőzésre, csakúgy, mint azok, akiknek betegség vagy baleset miatt eltávolították a lépét.

Fontos, tehát, minél előbb kérni háziorvosunktól a „tüdőgyulladás elleni” oltást, de mikor is adassuk be?

Bár elvileg az év bármely szakában sor kerülhet rá, érdemes akkorra időzíteni, amikor amúgyis rászántuk magunkat az influenza-oltásokra. Igaz, ha egyik karunkba megkapjuk a szezonális influenza-, a másikba pedig a H1N1 vírus elleni vakcinát, egy harmadikat aznap már nincs hová beszúrni. De pár nap elteltével biztonságosan nyújthatjuk bármelyik karunkat a tüdőgyulladást „kivédő” vakcináért.

IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookMyspace bookmarkDiggUrlGuru.huBlogter.hu

Fókuszban

Füstmentes törvényjavaslat: civilek és szakértők is támogatják
A Szövetség a Dohányzás Visszaszorításáért (SZDV) támogatja a zárt közterületeken való dohányzás teljes betiltására tett önálló képviselői indítványt, és sürgeti annak mielőbbi elfogadását...

Figyelmeztetés

Az oldalon található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik a szakszerű orvosi véleményt.


A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Ön itt van: Főoldal Fókuszban Tüdőgyulladás Életmentő - tüdőgyulladás ellen