+véd.hu - Magyar Egészségvédelmi Alapítvány

Sample Image „Minél többet tudunk arról, mennyi minden romolhat el sejtjeinkben, annál nagyobb csodának tűnik, hogy időnként mégis egészségesek vagyunk.”

10 éves a második szexuális forradalom

Nyomtatás

Ha egy férfinak 1998 előtt gondjai voltak a merevedésével, de mégis szeretett volna szexuális életet élni, szedhetett különféle nem bizonyított hatékonyságú csodaszereket, adathatott merevedést kiváltó injekciót a péniszébe, vagy utolsó lehetőségként műtéti úton implantátumot helyeztethetett fel. Az épp egy évtizede megjelent, első szájon át szedhető potencianövelő szernek köszönhetően azonban egy csapásra megváltozott a - férfiak önértékelését és párkapcsolatát is aláásó - baj kezelése.

Az 1920-as években Wilhelm Stekel pszichiáter még azt állította, hogy a szervi impotencia csupán mítosz. Ezt arra alapozta, hogy amikor ő Sigmund Freud díványán fekve, elbeszélgetett problémájáról a mesterrel, elmúlt a merevedési zavara. Részben Stekel fennen hangoztatott teóriájának volt köszönhető, hogy ekkoriban végre beszélni kezdtek a merevedési zavarról és a szexuális élettel kapcsolatos milliónyi más taburól. A pszichológusok, pszichiáterek és urológusok közt komoly vita bontakozott ki arról, hogy milyen gyakori a pszichés, illetve szervi ok a merevedési zavar hátterében. A kutatások ma azt mutatják, hogy az esetek háromnegyedében van jelen szervi, általában érrendszeri elváltozás.

Évszázadokon keresztül, a legtöbb kultúrában, az erősebbik nem képviselői elkeseredetten keresték a megoldást a rettegett bajra. Többségük hajlandó volt bármit, még a tigriskaromból, orrszarvú szarvából készült porokat is kipróbálni. A II. Világháború után terjedt el a műtéti megoldás: implantátumokat, vákuumot teremtő eszközöket fejlesztettek nagy erőkkel.

Majd a 20. század végén egy váratlan gyógyszeripari felfedezés lépett az addigi sokféle (általában kétes hatékonyságú vagy nagy kockázatú) megoldás helyébe. Az amerikai kutatók, akik 1986-ban egy angina pectoris (szív eredetű mellkasi fájdalom) kezelésére szolgáló gyógyszer kifejlesztésén dolgoztak, felfigyeltek arra, hogy az új szer kipróbálásába bevont férfiak javult erektilis funkcióról számoltak be, sőt egyesek annyira pozitívnak találták a szer merevedésre gyakorolt „mellékhatását”, hogy a vizsgálat befejeztével nem voltak hajlandók visszaadni a maradék tesztgyógyszert. Ennek a véletlennek köszönhetően született meg és vált 1998-ban közkinccsé a merevedési zavar kezelésére szolgáló első tabletta. Ez azóta 35 millió férfi számára tette újra lehetővé a 4-es fokozatú erekciót (az az állapot, amikor a pénisz teljesen merev és képes a behatolásra), és ezáltal azt, hogy párjukkal ismét harmonikus szexuális - és így boldogabb, kiegyensúlyozottabb párkapcsolati életet élhessenek.
Hazánkban a merevedési zavar mintegy félmillió férfit érint. Statisztikák szerint 40 év fölött minden második férfi küzd ezzel a bajjal, de sajnos csak kis részük fordul orvoshoz. Jó hír, hogy az erekciós zavarok több mint 90%-a ma már eredményesen kezelhető! Orvos tudja eldönteni, hogy kinél, melyik módszerrel érhető el a legegyszerűbben a gyors és erőteljes merevedés, és melyik terápia jelenti a legkisebb kockázatot.

Bár az első szájon át szedhető potencianövelő gyógyszer rendkívüli népszerűsége sokat segített abban is, hogy a merevedési zavar ne legyen többé annyira megbélyegző, és az ezzel küszködő férfiak merjenek végre gondjukról nyíltan beszélni az orvosukkal, sokan még mindig feszélyezve érzik magukat. Inkább komoly egészségügyi kockázatot vállalva, gyanús, sőt akár illegális forrásból szereznek be potencianövelő készítményeket.

Ez miért baj? - kérdezik sokan... Tekintve, hogy ilyen esetekben az érintett nem szakember tanácsa alapján választ, egyáltalán nem biztos, hogy a számára legmegfelelőbb, leghatékonyabb potencianövelőt veszi meg. Másrészt az a veszély is fennáll, hogy a nem legálisan vásárolt készítmény – akár egy ismert gyógyszer nevét „kölcsönző” – hamisítvány. Ilyenkor még az a jobbik eset, ha a drága pénzen vett szerben egyáltalán nincs, vagy a szükségesnél kevesebb a hatóanyag, mert így az lehet a legnagyobb baj, hogy elmarad a várt hatás. Viszont számos példa volt már arra is, hogy a hamisítványokban az egészségre káros anyagokat, alkalmanként még kábítószert is találtak. Ezért, ha valakinek merevedési gondjai vannak, feltétlenül szakembert, szakrendelőt keressen fel és csak patikából szerezze be a vényköteles potencianövelő gyógyszereket!

IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookMyspace bookmarkDiggUrlGuru.huBlogter.hu

Fókuszban

Füstmentes törvényjavaslat: civilek és szakértők is támogatják
A Szövetség a Dohányzás Visszaszorításáért (SZDV) támogatja a zárt közterületeken való dohányzás teljes betiltására tett önálló képviselői indítványt, és sürgeti annak mielőbbi elfogadását...

Figyelmeztetés

Az oldalon található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik a szakszerű orvosi véleményt.


A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Ön itt van: Főoldal Fókuszban Merevedési zavar 10 éves a második szexuális forradalom