+véd.hu - Magyar Egészségvédelmi Alapítvány

Sample Image „Minél többet tudunk arról, mennyi minden romolhat el sejtjeinkben, annál nagyobb csodának tűnik, hogy időnként mégis egészségesek vagyunk.”

Még nagyobb védelem a méhnyakrák ellen

Nyomtatás

Méhnyakrák elleni védőoltás
Szenzációs bejelentés hangzott el az Amerikai Mikrobiológiai Társaság közelmúltban, Chicagóban megrendezett konferenciáján.

Nagyszámú nő bevonásával végzett vizsgálat bizonyítja, hogy a világon elsőként alkalmazott, négykomponensű védőoltás nem csak az eredetileg benne lévő két rákkeltő HPV-típus, hanem további tíz, méhnyakrákot okozó HPV-típus ellen nyújt különböző mértékű védelmet. Ezáltal a megelőzés még annál is szélesebb körű, mint azt eredetileg tervezték

Az évi 500 magyar nő halálát okozó méhnyakrákot a humán papillómavírus (HPV) bizonyos típusai okozzák, amelyek szerepet játszanak más rosszindulatú daganatok – pl. a hüvelyrák és a szeméremtestrák – kialakulásában is, valamint felelősek a légzést megnehezítő, felső légúti szemölcsökért és a kb. 100.000 magyar lakost érintő nemi szervi szemölcsökért is.

Szerencsére ma már a HPV-fertőzés megelőzhető a rendszeres szűréssel és az időben (a szexuálisan aktív lányok és nők többségének életében akár több alkalommal is előforduló HPV-fertőzés előtt) adott védőoltással. A hazánkban közel egy éve forgalomban lévő négykomponensű oltóanyag ily módon közel 100%-os védelmet biztosít a leggyakoribb HPV-típusok (6, 11, 16, 18) okozta méhnyakrák- és szeméremtestrák-megelőző állapotok, valamint a méhnyakrák és a nemi szervi szemölcsök kialakulása ellen a 9-26 éves lányok/fiatal nők számára. Erről a vakcináról derült ki, hogy hatásos még további tíz HPV-típus (31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58 és 59) okozta méhnyak-elváltozás megelőzésében is!

IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookMyspace bookmarkDiggUrlGuru.huBlogter.hu

Fókuszban

Füstmentes törvényjavaslat: civilek és szakértők is támogatják
A Szövetség a Dohányzás Visszaszorításáért (SZDV) támogatja a zárt közterületeken való dohányzás teljes betiltására tett önálló képviselői indítványt, és sürgeti annak mielőbbi elfogadását...

Figyelmeztetés

Az oldalon található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik a szakszerű orvosi véleményt.


A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Ön itt van: Főoldal Fókuszban HPV Még nagyobb védelem a méhnyakrák ellen