+véd.hu - Magyar Egészségvédelmi Alapítvány

Sample Image „Minél többet tudunk arról, mennyi minden romolhat el sejtjeinkben, annál nagyobb csodának tűnik, hogy időnként mégis egészségesek vagyunk.”

Tiniszex és biztonság – A-HA!

Nyomtatás

A-HA sláger
„Akit a szárnyain repít a vágy, A-HA!,
Annak mindegy, hogy verda vagy ágy, A-HA!
Mindegy hogy tüzes, kemény vagy épp lágy, A-HA!
De ha vigyáz, A-HA!, nem lesz gáz, A-HA!”

Így kezdődik az idei nyár egyik slágerének ígérkező új dal, amelynek célja, hogy a tinik a legforróbb pillanatokban se feledkezzenek meg biztonságukról – ne fenyegesse őket nem várt terhesség, sem pedig nemi úton terjedő betegség, amelynek akár egész életükre kiható következménye lehet.

Segíthet a nyár új slágere – A-HA!

Az ebben a korosztályban is közkedvelt rapper-zeneszerző, Sub Bass Szabi és Sári Évi énekes-színésznő nevével fémjelzett és a fiatalok sokoldalú szexuális felvilágosítását célul tűző A-HA! Programmal karöltve elkészített dal mondandója különösen aktuális ezekben a napokban-hetekben, hiszen itt a nyári vakáció, amikor a tizenévesek még a szokásosnál is jobban ki vannak éhezve az élményekre, érzésekre, kalandokra.
 
Az A-HA! Országos Szexuális és Mentálhigiénés Felvilágosító Programot közel 10 éve működteti a Szülészeti-Nőgyógyászati Prevenciós Tudományos Társaság. A mára már az ország egészét  behálózó program nagy jelentőségű feladatokat vállalt magára: a 13–18 év közötti fiatalok egészséges életkezdetének elősegítését, párkapcsolati értékrendjük és családtervezéssel kapcsolatos ismereteik kialakítását, elmélyítését. Ennek értelmében konkrét céljai közé tartozik a 18 év alatti nem kívánt terhességek visszaszorítása, valamint a nemi úton terjedő fertőző betegségek – kiemelten a HIV, a HPV, a chlamydia, a szifilisz, valamint a hepatitis vírusok okozta megbetegedések – tünettanának megismertetése, a megelőzés gyakorlati módszertanának átadása. Ezeket szakemberek tucatjainak bevonásával, iskolák százaiban megtartott speciális oktatással, diákoknak és szülőknek szóló ingyenes információs kiadványokkal, internetes távoktatással és tanácsadással, valamint számos más módszer segítségével valósítja meg.     

Az A-HA! Programot működtető team mindig kiemelten fontosnak tartotta, hogy a leghatékonyabban, azaz a saját nyelvükön és a számukra vonzó eszközök segítségével szólítsa meg a tinédzsereket. A program sikerének is köszönhető, hogy 9 esztendő alatt közel 20 százalékkal csökkent a 19 év alatti fiatalok körében elvégzett terhességmegszakítások száma.

Ugyanakkor bőven maradt tennivaló, hiszen a felmérések eredményei azt mutatják, hogy a szexuális kultúráról, illetve a családtervezés kérdéseiről még mindig kevés és nem kellően megalapozott ismerettel rendelkeznek a fiatalok – különös tekintettel a hátrányos helyzetű, vagy roma családokban élő tizenévesekre. Hasonlóképpen folyamatos bővítésre szorul tudásuk a fogamzásgátlásról, annak módszereiről. Ezt mutatja az is, hogy a kedvező tendenciák ellenére még mindig nagyon sok a művi abortusz a 13–18 éves korosztályban.

A most elkészült dal és klip ötletadói és alkotói bíznak abban, hogy üzenetük megérinti, elgondolkodtatja a fiatalokat. Sári Évi, aki nemcsak az új dal és a belőle készült videoklip egyik előadója, hanem az A-HA! Program civil háziasszonya is, bízik a sikerben:
„A szexuális felvilágosítás fontossága szerintem nem kérdés. Az viszont igen, hogyan kell ezt csinálni ahhoz, hogy értelme és eredménye is legyen. Az első pillanattól kezdve úgy éreztem, hogy az AHA! Program leszámol azokkal a rossz beidegződésekkel, amelyek az emberek fejében élnek a témával kapcsolatban. Biztos vagyok benne, hogy a különleges, nem megszokott, figyelemfelkeltő ötletekkel, mint amilyen a Sub Bass Monsterrel készített közös dal is, sikerül megtalálni a fiatalokhoz vezető utat. Épp ezért örülök, hogy én is részese lehetek a kezdeményezésnek. A dal fogadtatását pedig már nagyon várom!”

Sub Bass Szabi számára egyenesen kihívás volt a dal megírása:
„Számomra mindig is fontosak voltak a társadalmi kérdések. A fiatalok társadalmunk alappillérei, hiszen rájuk épül a jövő, ezért gondoltam, hogy csatlakozom a kezdeményezéshez. Nem volt egyszerű olyan dalt írni, ami terelget a helyes irányba, de mégsem oktató anyag, és még az eddigi zenéimhez is passzol. Úgy érzem, sikerült, ám ehhez nagymértékben hozzájárult Sári Évi profizmusa és bája, amitől az egész produkció különleges és pikáns hangulatot kap..."

Nézd meg a klippet! – Sub Bass Monster(feat. Sári Évi) - AHA

IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookMyspace bookmarkDiggUrlGuru.huBlogter.hu

Fókuszban

Füstmentes törvényjavaslat: civilek és szakértők is támogatják
A Szövetség a Dohányzás Visszaszorításáért (SZDV) támogatja a zárt közterületeken való dohányzás teljes betiltására tett önálló képviselői indítványt, és sürgeti annak mielőbbi elfogadását...

Figyelmeztetés

Az oldalon található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik a szakszerű orvosi véleményt.


A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Ön itt van: Főoldal Fókuszban HPV Tiniszex és biztonság – A-HA!