+véd.hu - Magyar Egészségvédelmi Alapítvány

Sample Image „Minél többet tudunk arról, mennyi minden romolhat el sejtjeinkben, annál nagyobb csodának tűnik, hogy időnként mégis egészségesek vagyunk.”

Dorina oltással előzi meg a méhnyakrákot

Nyomtatás

dorina3
Galambos Dorinát, a Megasztár című tehetségkutató műsorból ismertté vált énekesnőt hétfőn beoltották a méhnyakrák elleni vakcinával. Vele volt párja, Pély Barna is, valamint húga, Galambos Adriána, aki ugyancsak kapott oltást.

Pély Barna javasolta az oltást párjának, akinek édesanyja és nagymamája is méhnyakrákból kiinduló áttétes rákban vesztette életét. A szakorvosok arra figyelmeztették Galambos Dorinát és húgát, hogy a betegség őket is veszélyezteti, de a méhnyakrák elleni oltással megelőzhető annak kialakulása.

A nyilvánosságot azért vállalták a lányok, mert fontosnak tartják, hogy az emberek felfigyeljenek egy olyan lehetőségre, amivel megelőzhető egy súlyos betegség.

Az oltást dr. Szőnyi György, a Szülészeti-Nőgyógyászati Prevenciós Tudományos Társaság titkára adta be a Schöpf-Merei Ágost Kórház és Anyavédelmi Központ oltóközpontjában. Ő volt az, aki tavaly december beadta a magyarországi első oltásokat is.

A méhnyakrák kialakulását 99,7 százalékban a humán papilloma-vírus okozza. A 15–24 év közötti férfiak és nők negyede magában hordozza ezt a vírust. Becslések szerint az aktív szexuális életet élők már az első 2-3 évben megfertőződnek.

Dorina húgának szervezetében is megtalálták a vírust. „Az oltással megelőzhető, hogy méhnyakrák alakuljon ki nálam, én elsősorban ezért vállaltam az oltást” – mondta Galambos Adriána.

A vakcina elsősorban a még szexuális életet nem élő serdülőknek javasolt, de hatékony a 16–26 év közötti lányok esetében is. A HPV a fiúknál pénisz-és végbélrákot okozhat, ezért érdemes a 9–15 éves fiúkat is beoltatni.

Az oltóanyag közel 100 százalékos védettséget nyújt a humán papillomavírus bizonyos típusai által kiváltott daganatos megbetegedés, illetve a két másik típusa által előidézett, nem halálos, de rendkívül kellemetlen nemi szervi szemölcsök kialakulása ellen.

A vakcina kizárólag a méhnyakrák megelőzését szolgáló védőoltás. A humán papillomavírus hatására már kifejlődött betegség kezelésére nem alkalmas, és nem helyettesíti az évenkénti nőgyógyászati szűrővizsgálatot.

IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookMyspace bookmarkDiggUrlGuru.huBlogter.hu

Fókuszban

Füstmentes törvényjavaslat: civilek és szakértők is támogatják
A Szövetség a Dohányzás Visszaszorításáért (SZDV) támogatja a zárt közterületeken való dohányzás teljes betiltására tett önálló képviselői indítványt, és sürgeti annak mielőbbi elfogadását...

Figyelmeztetés

Az oldalon található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik a szakszerű orvosi véleményt.


A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Ön itt van: Főoldal Fókuszban HPV Dorina oltással előzi meg a méhnyakrákot