+véd.hu - Magyar Egészségvédelmi Alapítvány

Sample Image „Minél többet tudunk arról, mennyi minden romolhat el sejtjeinkben, annál nagyobb csodának tűnik, hogy időnként mégis egészségesek vagyunk.”

500 magyar méhnyakrákos nő megmentése

Nyomtatás

sznptt_emblema
„Fókuszban a HPV-prevenció” címmel kétnapos konferenciát rendezett Budapesten a nőgyógyászati megbetegedések megelőzésének hazai tudományos társasága, a Szülészeti és Nőgyógyászati Prevenciós Tudományos Társaság (SzNPTT), amely egyben 5 éves jubileumát is ünnepelte.

A konferencia elsődleges célkitűzése volt, hogy a méhnyakrák megelőzésében és kezelésében aktívan részt vevő szakemberek kidolgozzák a Magyarországon évente előforduló mintegy 1200 méhnyakrákos eset – ebből kb. 500 halálos – megelőzésének stratégiáját.

Ez az előfordulási és halálozási szám a szervezett méhnyakrákszűrési program bevezetése és a hatékony kemoterapeutikumok (a rák kezelésére szolgáló gyógyszerek) elérhetősége ellenére évek óta stagnál, és az elmúlt esztendők adatai alapján az Európai Uniós országok között hazánk számára az elkeserítő „második helyezést” jelentette.

„Az adatok szomorú képet alkotnak az országról” – mondta az első napi tudományos program összefoglalásakor Szabó István professzor, a pécsi női klinika igazgatója, a Nőgyógyászati Szakmai Kollégium elnöke. „A szervezett programok keretében a nőknek csupán 4%-a, az egyéb lehetőségeket is beleszámítva mintegy 30%-a vesz részt méhnyakrákszűrésen, pedig az invazív [terjedő] méhnyakrákok gyakoriságának érdemleges csökkentéséhez 70–90%-os átszűrtségre lenne szükség.”

A konferencia főszervezője, dr. Szőnyi György, az SzNPTT titkára hangsúlyozta, hogy mostantól egy forradalmian új eszköz került a magyar nőgyógyászok kezébe: a méhnyakrák – és a HPV vírus (humán papillómavírus) okozta más nemi szervi betegségek – elleni védőoltás, melynek minél szélesebb körű bevezetése lenne kívánatos az európai átlagot 3-szorosan meghaladó hazai méhnyakrákos halálozás visszaszorítására. Ezt legegyszerűbben a méhnyakrákot okozó HPV vírussal még nem fertőződött 9–14 éves korosztály beoltásával lehetne elérni, ami egyszerűen kivitelezhető lenne az iskolai oltási programok keretében.

A Nőgyógyászati Szakmai Kollégium elküldte javaslatát az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak a védőoltás 90%-os támogatására ebben a korosztályban – jelentette be Szabó István professzor. Természetesen az idősebb korcsoportokban is szükség van a méhnyakrák elleni vakcina ésszerű támogatására, melyet a kongresszuson bemutatott költséghatékonysági adatok is alátámasztanak.

IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookMyspace bookmarkDiggUrlGuru.huBlogter.hu

Fókuszban

Füstmentes törvényjavaslat: civilek és szakértők is támogatják
A Szövetség a Dohányzás Visszaszorításáért (SZDV) támogatja a zárt közterületeken való dohányzás teljes betiltására tett önálló képviselői indítványt, és sürgeti annak mielőbbi elfogadását...

Figyelmeztetés

Az oldalon található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik a szakszerű orvosi véleményt.


A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Ön itt van: Főoldal Fókuszban HPV 500 magyar méhnyakrákos nő megmentése