+véd.hu - Magyar Egészségvédelmi Alapítvány

Sample Image „Minél többet tudunk arról, mennyi minden romolhat el sejtjeinkben, annál nagyobb csodának tűnik, hogy időnként mégis egészségesek vagyunk.”

Megelőzhetővé válhat a méhnyakrák

Nyomtatás

hpv_oltas-s
Mától hazánkban is elérhető a világ első és egyetlen méhnyakrák elleni vakcinája. Az első oltásokat Dr. Szőnyi György, a Szülészeti-Nőgyógyászati Prevenciós Tudományos Társaság titkára adta be egy 9–15 és egy 16–26 év közötti lánynak, hogy ne alakulhasson ki náluk a súlyos betegség, amelyet az esetek szinte 100 százalékában a humán papillómavírus idéz elő. Szőnyi doktor beoltott egy 9–15 éves fiút is, hogy ne fertőződhessen meg a vírussal, és ő se fertőzhessen meg másokat.

A méhnyakrák – előfordulási gyakoriságát és a betegségből eredő halálozási arányt tekintve is – a női daganatos megbetegedések között a második helyen áll világviszonylatban a mellrák után. Hazánkban is sok fiatal nő esik áldozatául. A magyarországi halálozási adat 3x magasabb az EU országok átlagánál. Évente mintegy 1000 új esetet fedeznek fel, és mintegy ötszázan halnak meg, többnyire azért, mert túl későn fordulnak orvoshoz. A szűrést az ifjabb korosztály hanyagolja el talán leginkább, nem tudván, hogy a méhnyakrák éppen a fiatalabb (15–44 éves) nők körében gyakoribb. Pedig az évenkénti, rendszeres nőgyógyászati szűrővizsgálattal időben felismerhető a HPV-fertőzöttség, a kialakulóban lévő betegség, és még elérhető a teljes gyógyulás.

A méhnyakrák kialakulását 99,7 százalékban a humán papillóma vírus okozza

A szexuális úton terjedő HPV-fertőzés valószínűségét a korai szexuális élet, a gyakori partnerváltás, illetve a több volt, vagy jelenlegi partnerrel rendelkező férfiakkal létesített szexuális kapcsolat növeli. Kockázati tényezőt jelenthetnek még az egyéb szexuális úton terjedő betegségek, mint pl. a chlamydia vagy a nemi szervi herpesz tartós fennállása, továbbá a makacs gyulladások, valamint a hormonális fogamzásgátlók szedése, a genetikai faktorok illetve az immunrendszer gyengítését eredményező tevékenységek, mint például a drasztikus fogyókúra vagy a dohányzás.

A HPV egy olyan vírus, amely az ún. laphámszövetbe bejutva magát megsokszorozza, majd a sejt pusztulását követően képes onnan kijutni, és további sejteket megbetegíteni. Amennyiben ez a laphám a méhnyakat borítja, a vírus rendellenes sejteket hoz létre, amelyek szaporodása rákmegelőző állapotot, később – megfelelő kezelés hiányában – méhnyakrákot okozhat. A humán papillómavírus okozta fertőzésnek az érintett által is észlelhető egyértelmű tünetei nincsenek. Felfedezni a méhnyakrák-szűrések alkalmával, az ún. kolposzkópiás és a citológiai, azaz sejtvizsgálat útján lehetséges. Ha ezek kimutatnak olyan eltérést, aminek alapján gyanítható a vírus jelenléte, el kell végezni a HPV-szűrést is.

A 15–24 év közötti férfiak és nők negyede magában hordozza ezt a vírust. Becslések szerint az aktív szexuális életet élők már az első 2–3 évben megfertőződnek. Ez azonban gyakran ki sem derül, mert a hordozó szervezete legyőzi a vírust, és így a fertőzöttség az esetek nagy részében nem vezet méhnyakrákhoz. A humán papillómavírusnak több változata ismert. Egyes típusok bőrelváltozásokat, nemi szervi szemölcsöket okoznak, és csak néhánynak van köze a rák kifejlődéséhez. Ugyanakkor a méhnyakrákban szenvedők majdnem száz százalékban HPV-fertőzöttek! Ezért óriási a jelentősége annak, hogy mától hazánkban is elérhető az a nemrégiben Amerikában kifejlesztett, és az Egyesült Államok mellett számos európai országban is kipróbált oltóanyag, amely 4 magas kockázatú HPV-vírus ellen nyújt védelmet – szinte elhanyagolható mellékhatások mellett.

A védőoltást, amely a méhnyakrákért, a méhnyakrákot megelőző állapotokért és a szeméremtest súlyos fokú elváltozásaiért felelős 16-os és 18-as, valamint a genitális szemölcsök kialakulását előidéző 6-os és 11-es típusú humán papillómavírus okozta fertőzést hivatott megelőzni, három részletben adják be. Az első és a második között két hónapnak, az első és a harmadik között fél évnek kell eltelnie. A vakcina elsősorban a még szexuális életet nem élő serdülőknek javasolt, de hatékony a 16–26 év közötti lányok és asszonyok esetében is. Tekintve, hogy a vírus hordozói férfiak is lehetnek, akiknél a HPV pénisz- és végbélrákot okozhat, érdemes a 9–15 éves fiúkat is beoltani.

Az új vakcinával eddig beoltott több mint 30 ezer nőnél tapasztalt eredmények alapján kimondható, hogy az oltóanyag közel 100%-os védettséget ad a HPV bizonyos típusai által okozott-fertőzések megelőzésében. Nagyon fontos azonban tudatosítani, hogy a vakcina kizárólag a méhnyakrák megelőzését szolgáló védőoltás! A humán papillómavírus hatására már kifejlődött betegség kezelésére nem alkalmas, és nem helyettesíti az évenkénti nőgyógyászati szűrővizsgálatot.

Bővebb információ a 06-40-200-748 kék számon, illetve a www.hpvinfo.hu honlapon érhető el.

IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookMyspace bookmarkDiggUrlGuru.huBlogter.hu

Fókuszban

Füstmentes törvényjavaslat: civilek és szakértők is támogatják
A Szövetség a Dohányzás Visszaszorításáért (SZDV) támogatja a zárt közterületeken való dohányzás teljes betiltására tett önálló képviselői indítványt, és sürgeti annak mielőbbi elfogadását...

Figyelmeztetés

Az oldalon található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik a szakszerű orvosi véleményt.


A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Ön itt van: Főoldal Fókuszban HPV Megelőzhetővé válhat a méhnyakrák