+véd.hu - Magyar Egészségvédelmi Alapítvány

Sample Image „Minél többet tudunk arról, mennyi minden romolhat el sejtjeinkben, annál nagyobb csodának tűnik, hogy időnként mégis egészségesek vagyunk.”

„Biztonságban a csúcsra!”

Nyomtatás

aids_vnap_2009
Kék lufik piros szalaggal – üzenet és óvszer a biztonságos szexért az A-HA! Országos Szexuális és Mentálhigiénés 
Felvilágosító Program 
„FELELŐSSÉGTELJES SZEX” AKCIÓJA
 az AIDS Világnapja alkalmából.

2009. december 1-jén, kedden 14.00 órakor kék lufik áradata tört az ég felé a négy orvosegyetemi város, Budapest, Szeged, Pécs és Debrecen központjában. Rajtuk az AIDS elleni küzdelmet jelképező piros szalag és egy üzenet, hogy így terjesszék a felelősségteljes szex és a megoldást nyújtó biztonság eszméjét.

A „Biztonságban a csúcsra!” jelmondat égisze alatt felbocsátott lufikra a főüzenet mellé az akcióban résztvevők közül többen saját gondolataikat is felírták. Ezek az üzenetek a lufikkal nagy távolságokra eljutva a megtalálókat továbbgondolásra késztethetik, visszaküldői pedig ajándékot is kapnak. Az akcióba bekapcsolódott orvostanhallgatók a nap folyamán felvilágosítási, kulturális és zenei programokat is szerveztek.

Az eseménysorozattal és a hozzá kapcsolódó ajándékozási akcióval az AIDS-fertőzés veszélyére és a biztonságos szex fontosságára kívánták felhívni a figyelmet a szervezők – a fiatalok szexuális felvilágosítását zászlajára tűző A-HA! Programot működtető Szülészeti-Nőgyógyászati Prevenciós Tudományos Társaság (SzNPTT), valamint a Magyar Orvostanhallgatók Egyesülete és a Durex.

„Világszerte mintegy 40 millió ember szenved AIDS betegségben. Hazánkban 2009. harmadik negyedévéig összesen 1733 HIV fertőzött személyt tartottak nyilván. Az újonnan felderített HIV-fertőzött személyek száma 2009. első 9 hónapjában 102 fő volt (81 férfi, 9 nő, 12 személy kiléte pedig ismeretlen az anonim szűrések miatt).

A fertőzöttek közel 60%-a homo- vagy biszexuális, 14%-a heteroszexuális, 36%-ukról pedig nincsen pontos adat.” – mondta el Dr. Ujhelyi Eszter a Nemzeti AIDS-bizottság titkára.
A HIV fertőzés testnedvek, így vér, ondó, hüvelyváladék és anyatej útján terjed. Leginkább óvszer nélküli szexuális együttlét útján, és közös tűvel folytatott injekciós kábítószer-használat révén adható át. Ezért az AIDS megelőzése szempontjából is kiemelten fontos az SzNPTT által nyolc esztendeje indított és működtetett, évről-évre sikeresebbé és eredményesebbé váló A-HA! Országos Szexuális és Mentálhigiénés Felvilágosító Program, amely keretében szülész-nőgyógyászok és védőnők a tizenévesek szexuális nevelése, ismeretei terén tapasztalható óriási hiányosságokat csökkentik.

„Az AIDS világnapján legfontosabb feladatunknak azt tekintjük, hogy felhívjuk az emberek figyelmét a HIV vírus terjedésére és arra, hogy megfelelő szexuális felvilágosítással, felelősségteljes párkapcsolat kialakításával és helyes védekezéssel, azaz óvszer használatával megállítható!” – mondta el Dr. Szőnyi György az A-HA! Program igazgatója.

„Fontosnak tartjuk azonban, hogy prevenciós munkánk ne csak egyetlen napra korlátozódjon. Ezért az A-HA! Program Magyarország összes középiskolájában egész tanéven át tartó oktatóprogramot szervez. Több mint 150 000 Kamasz-útra-való kiadványt juttat el a diákokhoz és a www.a-ha.hu internetes oldalon fogadja a tanácsot kérő tinédzserek érdeklődő kérdéseit.” – folytatta Szőnyi doktor, aki a sajtótájékoztatón bemutatta az A-HA! Programnak az AIDS mostani Világnapján megjelenő új kiadványát is.

A YEAH Magazin negyedévente 10000 példányban jelenik meg és ingyenesen jut el a diákokhoz. Alkotóinak feltett szándéka, hogy a tizenévesek minél több ismeretre tegyenek szert a szerelem, szexualitás, helyes védekezés témakörében.

Kapcsolódó linkek: 
www.a-ha.hu; www.ahaprogram.hu; www.sznptt.hu; www.durex.hu

IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookMyspace bookmarkDiggUrlGuru.huBlogter.hu

Fókuszban

Füstmentes törvényjavaslat: civilek és szakértők is támogatják
A Szövetség a Dohányzás Visszaszorításáért (SZDV) támogatja a zárt közterületeken való dohányzás teljes betiltására tett önálló képviselői indítványt, és sürgeti annak mielőbbi elfogadását...

Figyelmeztetés

Az oldalon található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik a szakszerű orvosi véleményt.


A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Ön itt van: Főoldal Fókuszban HPV „Biztonságban a csúcsra!”