+véd.hu - Magyar Egészségvédelmi Alapítvány

Sample Image „Minél többet tudunk arról, mennyi minden romolhat el sejtjeinkben, annál nagyobb csodának tűnik, hogy időnként mégis egészségesek vagyunk.”

Koronahercegi elismerés az A-HA! Programnak

Nyomtatás

norvegherceg_aha
Rendkívüli nemzetközi elismerésben részesült a magyar fiatalok sokoldalú szexuális felvilágosítását célul kitűző A-HA! Országos Szexuális és Mentálhigiénés Felvilágosító Program és az azt működtető Szülészeti-Nőgyógyászati Prevenciós Tudományos Társaság (SzNPTT).

A Norvég Alap támogatását tavaly kiérdemelt közel 70 civil kezdeményezés közül őfelsége Haakon Magnus koronaherceg, a norvég királyi család trónörököse választotta ki az A-HA! Programot mint számára olyan fontos és érdekes kezdeményezést, amelyet magyarországi látogatása során megtekintett.

Az elismerés első lépcsője az volt, amikor a Program közép- és hosszú távú projekttervezete elnyerte a Norvég Alap (azaz az Európai Gazdasági Térség és a Norvég Királyság által közösen létrehozott pályázati pénzalap) jelentős anyagi támogatását.

Ennek értékét különösen emeli, hogy összesen 600 kidolgozott, megfelelő háttér-dokumentációval ellátott pályázatot nyújtottak be a különböző szervezetek. A több száz pályázat értékelése után a döntőbizottság 41 projektet javasolt támogatásra közel 33 millió euró értékben. A beadott nagy-számú pályamű között összesen 67 pályázó nyújtott be egészségügyi témájú anyagot, és ebből 8 került be a támogatott egészségügyi projektek közé. Ezek közül is az A-HA! Program került igazán fókuszba!

Őfelsége Haakon Magnus koronaherceg feleségével, Mette-Marit koronahercegnével együtt a budapesti Móricz Zsigmond Gimnáziumban testközelből, egy interaktív programbemutató keretében szerezhetett részletesebb tapasztalatokat arról, hogyan is működik a valóságban az A-HA! Országos Szexuális és Mentálhigiénés Felvilágosító Program. Legfőbb törekvésünk a tinédzserek hiányos szexuális ismereteinek sokoldalú gyarapítása, hogy ennek eredményeképp csökkenjen a nem kívánt terhességek, terhességmegszakítások, valamint a szexuális úton terjedő fertőző betegségek száma a 19 év alattiak körében.

Az A-HA! Program szellemi alkotója, Dr. Szőnyi György programigazgató által vezetett jó hangulatú, angol nyelvű bemutatófoglalkozás keretében a norvég koronahercegi pár ízelítőt kapott az új, korszerű és a fiatalok számára divatos eszköztárból, amelynek segítségével a Program megvalósításán dolgozó több száz szakember elérheti, hogy a fiatalokat valóban lekösse és érdekelje az életük további alakulása szempontjából legtöbbször nagyon is fontos mondanivaló. Sikert aratott a Magyarországon eddig még nem látott módszerrel, úgynevezett stencilgrafikás technológiával készült, különleges vizuális élményt nyújtó animációs felvilágosító film, amely egy új, hétrészes oktatófilm-sorozat bemutató epizódja volt. A sorozat további részei az év végéig készülnek el.

Az A-HA! Országos Szexuális és Mentálhigiénés Felvilágosító Program a VIII. évadba lépett, és minden eddiginél szélesebb körben valósítja meg iskolai szexuális felvilágosító tevékenységét a 2009–2010-es iskolai tanévben. Minden esztendőben egy új korosztály lép felsőbb évfolyamba, minden évben újabb 100 000 diák kerül az A-HA! Program látókörébe, újabb kihívást jelentve az oktatóprogram számára. Az A-HA! Program eredményességét látszik igazolni az a statisztikai adat is, hogy a program fennállása óta közel 20 százalékkal csökkent hazánkban a művi abortuszok száma a 19 évesnél fiatalabbak körében. Az eredményesség más számokkal is jól mérhető: 
a folyamatosan megújulni képes programmal a szakemberek (orvosok, védőnők, kortársoktatók) a hazai 1200 középiskola több mint felébe és egy sor általános iskolába is eljutottak; a rendhagyó foglalkozásokon már közel 600.000 diák fordult meg.

IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookMyspace bookmarkDiggUrlGuru.huBlogter.hu

Fókuszban

Füstmentes törvényjavaslat: civilek és szakértők is támogatják
A Szövetség a Dohányzás Visszaszorításáért (SZDV) támogatja a zárt közterületeken való dohányzás teljes betiltására tett önálló képviselői indítványt, és sürgeti annak mielőbbi elfogadását...

Figyelmeztetés

Az oldalon található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik a szakszerű orvosi véleményt.


A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Ön itt van: Főoldal Fókuszban HPV Koronahercegi elismerés az A-HA! Programnak