+véd.hu - Magyar Egészségvédelmi Alapítvány

Sample Image „Minél többet tudunk arról, mennyi minden romolhat el sejtjeinkben, annál nagyobb csodának tűnik, hogy időnként mégis egészségesek vagyunk.”

Fogamzásgátlás Világnap: szeptember 26.

Nyomtatás

Fogamzásgátlás Világnap
A Fogamzásgátlás Világnapján hazai és nemzetközi egészségügyi szervezetek hívják fel a figyelmet a fiatalok szexuális felvilágosítására és a korszerű fogamzásgátlási lehetőségek széleskörű megismerésére.

Az idei világnap a nem tervezett terhességek jelentőségére és következményeire koncentrál – jelentette be az esemény hazai házigazdája, a Szülészeti-Nőgyógyászati Prevenciós Tudományos Társaság.

A mai nap folyamán szexuális egészségüggyel foglalkozó hazai és nemzetközi szakemberek arra kívánják felhívni a figyelmet, hogy a nem tervezett terhesség és az ezt követő abortusz milyen súlyos problémát jelent világszerte. A sajnálatos jelenség a családtervezési ismeretek hiányosságaira, a fogamzásgátlás hiányára vagy nem megfelelő alkalmazására vezethető vissza. 40 évvel azután, hogy az ENSZ a fogamzásgátlást és a családtervezést alapvető emberi joggá nyilvánította, a Fogamzásgátlás Világnapjának középpontjában idén a nem tervezett terhesség következményeire kerül a hangsúly – annak elősegítése érdekében, hogy a fiatalok megfelelő ismeretek birtokában hozhassanak helyes döntést a fogamzásgátlás módjáról, és így megelőzhessék a nem kívánt terhességet.

A Szülészeti-Nőgyógyászati Prevenciós Tudományos Társaság tájékoztatóján szakemberek és civil szer-vezetek képviselői a fogamzásgátlással kapcsolatos ismerethiány globális következményeiről beszéltek.

Sári Évi, a társaság és a program civil háziasszonya így fogalmazott: „A Fogamzásgátlás Világnapjának jelentősége abban áll, hogy lehetőséget ad a fiataloknak, hogy megfelelő családtervezési ismeretek birtokában hozzanak a védekezéssel kapcsolatos döntéseket. Ma a fiatal nők számos elvárással és kihívással szembesülnek a kapcsolatok és a szex terén. A fogamzásgátlás tekintetében az üzenetünk egyszerű: ez a te életed, a te tested és a te döntésed! A gyermekvállalás időpontjának kijelölése a fiatal nők életének egyik legnehezebb döntése.

Mindaddig, amíg a helyzet ennek felvállalására nem érett meg, kiemelten fontos a partnerrel való közös döntés és a szülész-nőgyógyásszal történő konzultáció arról, hogy melyik fogamzásgátló és védekező módszer lenne a legjobb ahhoz, hogy a családtervezési döntések tudatosan szülessenek meg.”

A nem tervezett terhességek száma a világon elérte az évi 80 milliót (1), s ennek kb. 58%-a abortusszal végződik.(1 ) A nem tervezett terhességek közül 51 millió a fogamzásgátlás alkalmazásának hiánya miatt fogan meg (2),  további 25 millió a fogamzásgátló módszer nem megfelelő használata vagy hibája következtében jön létre. Magyarországon az utóbbi években a terhességmegszakítások számát vizsgálva csökkenés figyelhető meg, de a szám még mindig magas, évente közel 44 ezer. Egy friss hazai kutatás szerint a 30 év alatti nők átlagosan 17 éves korukban kezdik el a nemi életet, azonban a 20 évnél fiatalabb korosztálynál ez még korábbra, 15,5–16 évre tehető. A hazai és külföldi adatok pedig egybevágnak abban, hogy az abortuszok aránya a 20–24 éves korosztályban a legmagasabb.(3)

 

2001

2002

2003

2004

2005

2006

2007

Élveszületések száma:

97047

96804

94647

95137

97496

99850

97613

Abortuszok száma:

56404

56075

53789

52539

48689

46324

43870

14 év alatti abortuszok száma

175

155

189

203

195

175

162

15-19 év abortuszok száma

6387

6337

6139

5978

5588

5325

5006

Hazai élveszületési és terhességmegszakítási mutatók. Forrás: KSH, 2008.

„A fogamzásgátló módszerek mellőzése vagy nem megfelelő használata óriási probléma. Amikor egy nő ráébred, hogy szándékán kívül teherbe esett, gyakran krízishelyzetbe kerül, mind pszichológiai, mind társa-dalmi, mind anyagi értelemben. A nők ilyenkor összetett, egész életükre kiható, visszafordíthatatlan döntés meghozatalára kényszerülnek, miközben sokszor érzelmileg zaklatott állapotban vannak. Félnek, megalázva érzik magukat; úgy érzik, súlyos nyomás nehezedik rájuk és magányosak. Ez a belső zűrzavar tovább foko-zódik, ha valaki nem kellően tájékozott, ha nem rendelkezik megfelelő támasszal, és ha olyan társada-lomban él, ahol a házasságon kívüli terhesség és az abortusz megbélyegzést jelent.” – magyarázta Dr. Szőnyi György, a Szülészeti-Nőgyógyászati Prevenciós Tudományos Társaság főtitkára.

A 2008-as kampány célja a fiatalok felvilágosítása, hogy megfelelő ismeretek birtokában hozzanak döntést a fogamzásgátlásról. A kampány mottója: „A te tested, a te életed, a te döntésed”. A Fogamzásgátlás Világ-napjához idén 70 ország csatlakozik.

Magyarországon is számos esemény zajlik ettől a naptól kezdve. Ezen a napon indítja el 7. tanévét az A-HA! Országos Szexuális és Mentálhigiénés Felvilágosító Program is.

Az A-HA! program súlyát és jelentőségét mutatja, hogy az elmúlt hat évben eljutott – a Szülészeti-Nőgyógyászati Prevenciós Tudományos Társaság szülész-nőgyógyászainak és védőnőinek áldozatos munkája eredményeképpen – az ország közel 1.200 középiskolájának több mint a felébe. A Társaság oktatói több mint 9.200 tájékoztató órát tartottak, a résztvevő diákok száma pedig megközelítette a 460.000-et.

Az A-HA! Program idei tanévének kezdetét egy egészségügyi, kulturális és zenei tanévnyitó fesztivál is fémjelzi. Erre 2008. október 3-án, pénteken kerül sor a budapesti Millenárison. Itt a fiatalok egyszerre kapnak lehetőséget a szórakozásra és a tájékozódásra: miközben olyan fellépőkkel találkozhatnak, mint a The Moog vagy a PASO együttes, a rendezvény célja tudatosítani a közvéleményben és a fiatalokban egyaránt a tudatos, felelősségteljes szexuális élet és az egészséges életmód fontosságát.

A Szülészeti-Nőgyógyászati Prevenciós Tudományos Társaság szeretettel vár minden érdeklődőt és szórakozni vágyót az ingyenes rendezvényre!

A fogamzásgátlásról és a szexuális egészségről további tájékoztatás és tanács, illetve a világszerte szervezett eseményekkel kapcsolatos további információ a www.your-life.com, a hazai aktualitásokról a www.a-ha.hu weboldalon olvasható.

Hivatkozások

  1. The Alan Guttmacher Institute (AGI), Sharing responsibility: women, society and abortion worldwide, New York: AGI, 1999.
  2. Sedgh G, Henshaw S, Singh S, Ahman E, Shah IH. Induced abortion: rates and trends worldwide. Lancet 2007; 370:1338-45.
  3. Sedegh G, Henshaw S, Singh S, Bankole A and Drescher J. Legal abortion worldwide: incidence and recent trends. International Family Planning Perspectives. 2007; 33: 106-115.
IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookMyspace bookmarkDiggUrlGuru.huBlogter.hu

Fókuszban

Füstmentes törvényjavaslat: civilek és szakértők is támogatják
A Szövetség a Dohányzás Visszaszorításáért (SZDV) támogatja a zárt közterületeken való dohányzás teljes betiltására tett önálló képviselői indítványt, és sürgeti annak mielőbbi elfogadását...

Figyelmeztetés

Az oldalon található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik a szakszerű orvosi véleményt.


A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Ön itt van: Főoldal Fókuszban HPV Fogamzásgátlás Világnap: szeptember 26.