+véd.hu - Magyar Egészségvédelmi Alapítvány

Sample Image „Minél többet tudunk arról, mennyi minden romolhat el sejtjeinkben, annál nagyobb csodának tűnik, hogy időnként mégis egészségesek vagyunk.”

Újdonságok a méhnyakrák és a nemiszervi szemölcsök elleni küzdelemben

Nyomtatás

oltas3
Már egy éve elérhető Magyarországon az a - világon elsőként alkalmazott - négykomponensű védőoltás, amely a HPV vírus által okozott nemiszervi szemölcsök és a méhnyakrák ellen nyújt a tervezettnél is szélesebb körű védelmet.

A legfrissebb eredmények szerint ugyanis nem csak a benne lévő 4 leggyakoribb humán papillómavírus típus - amelyek közül kettő igen erősen rákkeltő - hanem további tíz, ugyancsak méhnyakrákot okozó HPV-típus ellen is hatékonynak bizonyult. Ráadásul ez az első olyan HPV vakcina, amelyről a közelmúltban egy nemzetközi kongresszuson elmondták a megbetegedési mutatók alapján, hogy a nők körében akár 45 éves korig is védettséget biztosíthat.

A méhnyakrák ezen elsődleges megelőzésének óriási jelentőségét, pozitív társadalmi hatását felismerve, két példaértékű kezdeményezés is útjára indul ezekben a hetekben. Egyedülálló kezdeményezésként egy város - Százhalombatta - önkormányzata vállalta, hogy költségvetése terhére beoltatja a négykomponensű HPV-vakcinával a településen élő összes 13-18 éves lányt.

Öt közismert, népszerű fiatal média személyiség pedig megalakítja a HPV Ellen Oltottak Klubját, hogy ezzel felhívják a figyelmet a rendszeres méhnyakrák szűrés és a megelőzésül szolgáló védőoltás fontosságára.

Az évi 1200 nő megbetegedését és 500 magyar nő halálát okozó méhnyakrákot a humán papillómavírus, a HPV rákkeltő altípusai (16, 18) okozzák, amelyek szerepet játszanak további rosszindulatú daganatok - pl. a hüvelyrák és a szeméremtestrák - kialakulásában is. Ugyancsak a HPV vírus bizonyos altípusai (6, 11) felelősek a légúti elzáródást okozó, valamint a kb. 100 000 magyar lakost érintő nemiszervi szemölcsök kialakulásáért is.

Szerencsére ma már a HPV-fertőzés megelőzhető a rendszeres szűréssel és az időben, a szexuális aktivitás megkezdése előtt adott védőoltással. A hazánkban egy éve forgalomban lévő négykom-ponensű oltóanyag a 9–26 éves lányok/fiatal nők számára közel 100%-os védelmet biztosít a leggyakoribb HPV-típusok (6, 11, 16, 18) okozta méhnyakrák- és szeméremtestrák-megelőző állapotok, valamint a méhnyakrák és a nemiszervi szemölcsök kialakulása ellen.

A közelmúltban több ezer nő bevonásával végzett vizsgálatok mérföldkőnek számító eredményei jelentős mértékben bővíteni fogják a négykomponensű vakcina alkalmazási körét és ezáltal a vakcináció népegészségügyi hasznát. Igazolódott, hogy ez az oltóanyag nem csak a benne lévő négy HPV-típus, hanem még további tíz HPV-típus okozta méhnyak-elváltozás megelőzésében is hatásos. Ezen túlmenően a 24–45 évesek korcsoportjában végzett kutatás megerősítette azt a korábbi feltételezést, hogy a jelenleg a 9-26 éves korú lányok és nők számára javasolt védőoltás a későbbi életévekben is - akár 45 éves korig is! - hatékonyan előzheti meg a HPV 6-os, 11-es, 16-os, 18-as típusai által kiváltott tartós fertőzést, enyhe méhnyaki rendellenességeket, rákmegelőző állapotokat, illetve a nemiszervi szemölcsök kialakulását.

A méhnyakrák elsődleges prevenciójának óriási jelentőségét, pozitív társadalmi hatását felismerve egy, az országban egyelőre egyedülálló megelőzési programot indított útjára Százhalombatta önkormányzata. Megszervezi, és saját költségvetése terhére kifizeti a négykomponensű HPV-védőoltást és három alkalommal történő beadását a városban élő összes 13-18 éves leány számára. A kiemelkedő hatékonyságú oltás révén 674 lány válhat védetté a méhnyakrák 80%-át okozó HPV fertőzésekkel szemben. Természetesen a méhnyakrák szűrésen való részvétel nekik is elengedhetetlen.

A rendszeres méhnyakrák szűrés és a megelőzésül szolgáló védőoltás jelentőségére kívánja felhívni a figyelmet a most megalakult „HPV Ellen Oltottak Klubja”. Öt közismert média személyiség, Palotás Petra (RTL Klub műsorvezető), Laky Zsuzsi (Miss Europe 2004), Zimányi Linda (Miss Balaton 2006), Bódy Szilvi (modell, Playmate 2002) és Sári Éva (énekesnő, modell) úgy gondolták, hogy ismertségüket és kommunikációs lehetőségeiket nőtársaik „megmentésének” szolgálatába állítják, hogy saját példamutatásukkal ösztönözzék a fiatal lányokat az egészségvédelemre és a méhnyakrák megelőzésére.

További információ: www.hpvinfo.hu

IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookMyspace bookmarkDiggUrlGuru.huBlogter.hu

Fókuszban

Füstmentes törvényjavaslat: civilek és szakértők is támogatják
A Szövetség a Dohányzás Visszaszorításáért (SZDV) támogatja a zárt közterületeken való dohányzás teljes betiltására tett önálló képviselői indítványt, és sürgeti annak mielőbbi elfogadását...

Figyelmeztetés

Az oldalon található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik a szakszerű orvosi véleményt.


A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Ön itt van: Főoldal Fókuszban HPV Újdonságok a méhnyakrák és a nemiszervi szemölcsök elleni küzdelemben