+véd.hu - Magyar Egészségvédelmi Alapítvány

Sample Image „Minél többet tudunk arról, mennyi minden romolhat el sejtjeinkben, annál nagyobb csodának tűnik, hogy időnként mégis egészségesek vagyunk.”

A magyar felnőttek nagy többsége támogatja a vendéglátó- és szórakozóhelyi dohányzási tilalom bevezetését

Nyomtatás

Egy 2010. végén végzett felmérés szerint a magyar felnőttek túlnyomó többségét (87%-át) zavarja a dohányfüst a vendéglátóhelyeken, 80%-uk pedig örülne annak, ha betiltanák a dohányzást a vendéglátóhelyeken. – tájékoztatta a Tüdőbeteg.hu olvasóit Saly Miklós, az Origami Group kutatásvezetője.

A kutatás elvégzésekor még nem tudták, hogy az eredményeiknek egy számukra váratlanul benyújtott egyéni képviselői indítvány ad majd aktualitást, ezért a kutatásnak azt a részét, amelyik a dohányzásnak a vendéglátó- és szórakozóhelyeken való betiltásának fogadtatására és annak várható következményeire vonatkozik, örömmel osztják meg a törvényhozókkal és a lakossággal.

Összesen 602 személyt kérdeztek meg, akiknek fele (308 fő) sohasem dohányzott vagy sohasem volt rendszeres dohányos, harmada a megkérdezéskor is aktív dohányos volt (204 fő), 90-en pedig korábban rendszeresen dohányoztak, de már leszoktak.

A megkérdezett felnőttek összesen 87%-át zavarja a dohányfüst a vendéglátóhelyeken. A vendéglátóhelyeken kialakuló füst a válaszadók 67%-át gyakran szokta zavarni, 20%-át pedig ritkán.

A nemdohányzók 95%-át zavarja a vendéglátóhelyi dohányfüst (80%-ot gyakran, 15%-ot ritkán), a jelenleg aktív dohányosoknak pedig a 79%-át (50%-ukat gyakran, 29%-ukat ritkábban. Mindössze az összes válaszadó 13%-a nyilatkozott úgy, hogy sohasem találja zavarónak a dohányfüstöt a vendéglátóhelyeken.

Ennek megfelelően a megkérdezett felnőttek 80%-a támogatja és örülne neki, ha betiltanák a dohányzást a vendéglátóhelyeken. A dohányzás betiltását követően a megkérdezettek 60%-a ugyanolyan gyakran, 21%-a pedig gyakrabban látogatná a vendéglátóhelyeket, és mindössze 8%-uk járna ritkábban oda (ők jellemzően azok, akik jelenleg is dohányoznak).

A megkérdezettek 56%-a támogatná és örülne neki, ha betiltanák a dohányzást a bárokban és a kocsmákban, és csak 39%-uk utasítaná el. A dohányzás betiltása után a megkérdezettek mindössze 11%-uk látogatná ritkábban kocsmákat, illetve bárokat, míg 10%-a járna gyakrabban oda, illetve 47%-uk ugyanolyan gyakran járna ezekre a vendéglátó helyekre.

A 2010. november-decemberben 602 fő megkérdezésével végzett felmérésünk adatai szerint a vendéglátósok forgalma előreláthatólag nőni fog a dohányzási tilalom bevetése után, a kocsmák és bárok látogatottsága pedig rövid távon valószínűleg nem változik, így azok tulajdonosainak is alaptalan a forgalom visszaesésétől való félelme – összegezte a kutatás eredményeit Saly Miklós, az Origami Group kutatásvezetője.

A kutatás anyaga innen letölthető
A kutatási adatok részletesebben a www.origami.co.hu honlapon hozzáférhetők.

IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookMyspace bookmarkDiggUrlGuru.huBlogter.hu

Fókuszban

Füstmentes törvényjavaslat: civilek és szakértők is támogatják
A Szövetség a Dohányzás Visszaszorításáért (SZDV) támogatja a zárt közterületeken való dohányzás teljes betiltására tett önálló képviselői indítványt, és sürgeti annak mielőbbi elfogadását...

Figyelmeztetés

Az oldalon található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik a szakszerű orvosi véleményt.


A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Ön itt van: Főoldal Fókuszban Dohányzás A magyar felnőttek nagy többsége támogatja a vendéglátó- és szórakozóhelyi dohányzási tilalom bevezetését