+véd.hu - Magyar Egészségvédelmi Alapítvány

Sample Image „Minél többet tudunk arról, mennyi minden romolhat el sejtjeinkben, annál nagyobb csodának tűnik, hogy időnként mégis egészségesek vagyunk.”

Füstmentes törvényjavaslat: civilek és szakértők is támogatják

Nyomtatás

nosmokingday2010_200_200
A Szövetség a Dohányzás Visszaszorításáért (SZDV) támogatja a zárt közterületeken való dohányzás teljes betiltására tett önálló képviselői indítványt, és sürgeti annak mielőbbi elfogadását.

Orvosi tudományos társaságok, a légúti és szívbetegeket képviselő betegszervezetek, illetve a dohányzás visszaszorításáért küzdő civil szervezetek – köztük az SZDV – korábban példátlan összefogása jött létre az elmúlt évben. Közös állásfoglalásunkban követeltük a dohányzás betiltását a zárt közterületeken, többek között az éttermekben, a kocsmákban, a bárokban, a diszkókban, a közösségi közlekedési eszközökön, azok megállóiban és várótermeiben, a munkahelyeken, a játszótereken és az aluljárókban.

A Nemzeti Egészségügyi Tanács 2011. február 1-i ülésén egyhangúlag támogatta a jelen törvénytervezetben is szereplő közterületi dohányzástilalom és a nagy méretű képes figyelmeztetések bevezetését.

Rendkívül fontos előrelépésnek tartjuk továbbá, hogy a törvénymódosítás elfogadása esetén gyakorlatilag lehetetlenné teszi a dohányzást a társasházak közös használatban lévő lépcsőházaiban és folyosóin.

Az SZDV támogatja a nagyméretű képes figyelmeztetések bevezetését a dohánytermékek csomagolásán, mert ez bizonyítottan csökkenti a fiatalok rászokását, és elősegíti a leszokásra vonatkozó döntés meghozatalát az aktív dohányosok között.
Bár a módosítandó törvény neve „Nemdohányzók védelméről szóló törvény”, helyesebbnek tartanánk azt „Dohányfüst expozíció elleni védelemről szóló törvény”-nek nevezni, hiszen nem csupán a nemdohányzók egészségét, hanem legalább olyan mértékben a dohányosokét is védi.

Kérjük a Magyar Országgyűlésben ülő kormánypárti és ellenzéki képviselőket, hogy mindannyian szavazzanak IGEN-nel a benyújtott javaslatra.

Közterületi dohányzás korlátozása...

A közterületi dohányzás ilyen mértékű korlátozása gyakorlatilag semmiféle többletköltséggel nem jár a költségvetés számára. Nemzetközi példák azt mutatják, hogy önmagában a vendéglátó- és szórakozóhelyeken bevezetett és betartatott dohányzási tilalom már a bevezetést követő első évben akár 15–20%-kal csökkentheti a szívinfarktus miatt kórházba kerülő betegek számát. Ez jelentős költségmegtakarítást jelent az egészségügyi költségvetés számára.

Magyarországon a legnagyobb a koszorúér eredetű halálozás az Európai Unió országaiban a 65 év alatti férfiak és nők esetében egyaránt. Hétszer nagyobb az esélye egy magyar férfinak arra, hogy nyugdíjas kora előtt meghal szívinfarktusban, mint egy franciának.

A világ négy leggyakoribb halálokának hátterében rendkívül fontos szerepet játszik a dohányzás, hiszen a szívinfarktus és stroke (agyvérzés, agyi katasztrófa) halálozását 3-szorosára, a tüdőrák kockázatát 20–25-szörösére emeli, és a krónikus obstruktív tüdőbetegségben (COPD) szenvedő betegek 90%-a is a jelenlegi vagy egykori aktív vagy passzív dohányosok közül kerül ki.
Magyarországon évente 30 ezer ember veszíti életét a dohányzás miatt, közülük évente 2300 honfitársunkat mások cigarettafüstje öl meg. A passzív dohányzás áldozatainak száma mintegy háromszorosa annak, ahányan közlekedési baleset miatt veszítik életüket.

A ma még érvényes szabályozás mellett a vendéglátó-ipari és a szórakozóhelyeken vágni lehet a füstöt. Belátással és elkülönítéssel sehol a világon nem tudták megoldani sem a vendégek füstmentes szórakozását, sem a dolgozók füstmentes munkavégzését.

A nemzetközi tapasztalatok szerint hamisan riogatják a vendéglátósok a lakosságot és a politikusokat azzal, hogy drasztikusan csökkentené a füstmentes törvény elfogadása a vendégkörüket, amely tömeges elbocsátásokhoz is vezetne. Az angol és az ír pubok, a belga sörözők forgalmát egyaránt kedvezően befolyásolta a dohányzástilalom bevezetése, a bajor Oktoberfest vendéglátósai pedig önként vállalták, hogy egy évvel korábban, már 2010-ben füstmentessé teszik a sörsátrakat.

Közös közleményben vagy önállóan a zárt közterületi teljes dohányzási tilalmat támogató szervezetek a teljesség igénye nélkül: Magyar Tüdőgyógyász Társaság, Magyar Kardiológusok Társasága, Magyar Hypertonia Társaság, Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság, Magyar Kardiológiai Rehabilitációs Társaság, Népegészségügyi Képző és Kutatóhelyek Egyesülete, Családorvos Kutatók Országos Szervezete, Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége, Légúti Betegek Országos Egyesülete, Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége, Asztmás és Allergiás Gyermekek Magyarországi Egyesülete, OKKE / COPD-s Tüdőbetegek Egyesülete, Magyar Nemzeti Szívalapítvány, Füstirtók Egyesülete, Szövetség a Dohányzás Visszaszorításáért

A ,,Szövetség a Dohányzás Visszaszorításáért” (SZDV) a dohányzás visszaszorításáért küzdő egyesület, társaságok és más közhasznú társadalmi szervezetek önkéntes társulásán alapuló, jogi személyiséggel rendelkező szövetsége; kiemelkedően közhasznú társadalmi szervezet, amely 1999-ben alakult meg.

Az SZDV célja: a dohányzás visszaszorítása révén, a magyar lakosság körében (fő célcsoport: ifjúság, család) az egészségi állapot javítása.
Az SZDV és tagegyesületei közvetlen politikai tevékenységet nem folytatnak, pártoktól függetlenek, anyagi támogatást azoktól nem fogadnak el, és ilyet azoknak nem is nyújtanak.
Az SZDV tagegyesületei: Egészségesebb Munkahelyekért Egyesület, Egészségesebb Óvodák Nemzeti Hálózata, Egészséges Városok Magyarországi Szövetsége, Légúti Betegek Országos Egyesülete, Magyar Ápolási Egyesület, Magyar Rákellenes Liga, Magyar Védőnők Egyesülete, Pápai Páriz Egészségnevelési Országos Egyesület

IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookMyspace bookmarkDiggUrlGuru.huBlogter.hu

Fókuszban

Füstmentes törvényjavaslat: civilek és szakértők is támogatják
A Szövetség a Dohányzás Visszaszorításáért (SZDV) támogatja a zárt közterületeken való dohányzás teljes betiltására tett önálló képviselői indítványt, és sürgeti annak mielőbbi elfogadását...

Figyelmeztetés

Az oldalon található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik a szakszerű orvosi véleményt.


A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Ön itt van: Főoldal Fókuszban Dohányzás Füstmentes törvényjavaslat: civilek és szakértők is támogatják