+véd.hu - Magyar Egészségvédelmi Alapítvány

Sample Image „Minél többet tudunk arról, mennyi minden romolhat el sejtjeinkben, annál nagyobb csodának tűnik, hogy időnként mégis egészségesek vagyunk.”

Végre megszabadulhatunk a dohányfüsttől. Tegyünk is érte!

Nyomtatás

Nem igaz, hogy dohányfüst tizedeli a magyart. Az igazság az, hogy legalább minden ötödik haláleset hátterében a dohányzás okozta betegség áll. Magyarországon kb. 28.000 ember hal meg évente dohányzás okozta betegségben, közülük 2300 passzív dohányos, akit mások cigarettafüstje öl meg.

Nemdohányzók Világnapja - 2007. május 31.

A dohányfüstös levegőt rákkeltő anyagnak minősítette az Egészségügyi Világszervezet, mégis szívjuk. A dohányos azért, mert nem tud, vagy nem akar meglenni nélküle, a nemdohányos pedig azért, mert nem tudja mindig elkerülni. Pedig a Magyar Köztársaság Alkotmánya szerint mindenkinek joga van az egészséges környezethez, amelynek betartatása az állam kötelezettsége - lenne.

Az Európai Unió számos tagja teljes dohányzási tilalmat vezetett be a zárt közterületeken és a tömegközlekedési eszközökön. A füstmentes környezet biztosítása elsősorban a nemdohányzó többség érdekeit védi. Jótékony hatásaiból azonban a dohányzók is részesülnek, hiszen kevesebb cigarettára gyújthatnak rá, és a korlátozások leszokásra ösztönzik őket.

Egy rákkeltő anyagtól azonban nem elegendő úgy védeni a társadalmat, hogy egy szűk helyről megpróbáljuk azt kirekeszteni. Nem a dohányos az üldözendő, hanem a dohányfüst.

A dohányzás betegség. A Betegségek Nemzetközi Osztályozásában F1720 az azonosító kódja. A beteget pedig meg kell gyógyítani. Valljuk be, a dohányos gyógyítására, azaz a leszokásra eddig alig volt esélyünk, és csak annak szövődményeit, súlyos következményeit próbáltuk kezelni - gyakran eredménytelenül.

Az OEP milliárdokat költ a dohányzás szövődményeire, a dohányzás okozta betegségek kezelésére. A tüdőrák és a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) a 3-4. leggyakoribb halálok. Mindkét betegség 80-90%-ban dohányzás miatt alakul ki, és ketten együtt mintegy 8000 ember életét veszik el évente Magyarországon.

A tüdőrák emészti fel a tüdőosztályok költségvetésének több mint felét. A félmillió COPD-s beteg kezelésére költjük az ország teljes antibiotikum-fogyasztásának a 40%-át. A dohányosok többsége rosszul érzi magát, ha nem gyújthat rá. A betegség tüneteit a nikotinfüggő beteg a dohányzással csökkenti. Egy átlag dohányos naponta mintegy 200-szor adja be magának a nikotint egy-egy szippantás formájában. Nem véletlen tehát, hogy olyan erős függőség alakul ki a nikotin iránt, mint a kábítószer-fogyasztóknál.

A dohányosok többsége szívesen megszabadulna a cigarettától, azaz meg szeretne gyógyulni, de nem tud. Mindössze minden harmincadik leszokási próbálkozás szokott sikeres lenni, amennyiben a dohányos semmilyen segítséget nem vesz igénybe.

Az egyik legnagyobb tévedés, hogy a leszokás pusztán akaraterő kérdése. A nikotinfüggő dohányos gondolkodását, életritmusát az vezérli, mikor kell hozzájutnia a következő szippantáshoz, a következő adag droghoz, a nikotinhoz. Eddig alig állt rendelkezésünkre igazából hatékony, a leszokást elősegítő módszer, amellyel a nikotin által fenntartott ördögi kört meg tudtuk volna szakítani.

Korábban a nikotinpótló készítményekkel próbálkoztak a legtöbben. A betegek gyógyítása orvosi feladat. Az orvos feladata eldönteni, mi az adott beteg számára az ideális kezelés, a tanácsai pedig megduplázhatják a leszokást segítő gyógyszer hatékonyságát. Ma már olyan minden eddiginél hatékonyabb nikotinmentes tabletták állnak a rendelkezésünkre, amelyek orvosi utasítás mellett biztonsággal alkalmazhatók, és megsokszorozzák a leszokás esélyét. Hatásuknak köszönhetően csökken a füstölés utáni vágy, és enyhülnek a nikotin hiánya okozta elvonási tünetek is. Ha azonban a leszokni vágyó a gyógyszer szedésének ideje alatt mégis rágyújt, a szer hatóanyaga képes a dohányzás által korábban kiváltott kellemes megelégedettségi érzést is csökkenteni. A legújabb nikotinmentes gyógyszerhez minden beteg térítésmentesen magatartási támogatást is kap. Ez az egyedülálló rendszer, a LIFEREWARDS egy személyre szabott, on-line, interaktív program. Így amíg a gyógyszer hatóanyaga a beteg nikotinfüggőségét kezeli, a LIFEREWARDS Program segít azokat az összetett magatartási szokásokat kezelni, amelyek elősegítik azt, hogy a leszokási kísérlet sikeres legyen.

Magyar Tüdőgyógyász Társaság "Együtt a dohányzás ellen!" címmel 2007-et a dohányzás elleni küzdelem évének nyilvánította. Az ország valamennyi tüdőgondozójában dolgozik olyan szakorvos, aki elvégezte a leszokást segítő akkreditált tanfolyamot, és ki tudja választani a dohányos számára leghatékonyabbnak tartható gyógyszert és módszert.

Minden második dohányos évente megpróbálja letenni a cigarettát, szeretne kigyógyulni betegségéből. Végre jó eséllyel meg is teheti. A leghatékonyabbnak tartott gyógyszerek vényre kaphatók, és a szakszerű orvosi tanáccsal hatékonyságuk még tovább növelhető. A dohányos legkönnyebben a háziorvosához fordulhat segítségért.

IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookMyspace bookmarkDiggUrlGuru.huBlogter.hu

Fókuszban

Füstmentes törvényjavaslat: civilek és szakértők is támogatják
A Szövetség a Dohányzás Visszaszorításáért (SZDV) támogatja a zárt közterületeken való dohányzás teljes betiltására tett önálló képviselői indítványt, és sürgeti annak mielőbbi elfogadását...

Figyelmeztetés

Az oldalon található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik a szakszerű orvosi véleményt.


A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Ön itt van: Főoldal Fókuszban Dohányzás Végre megszabadulhatunk a dohányfüsttől. Tegyünk is érte!