+véd.hu - Magyar Egészségvédelmi Alapítvány

Sample Image „Minél többet tudunk arról, mennyi minden romolhat el sejtjeinkben, annál nagyobb csodának tűnik, hogy időnként mégis egészségesek vagyunk.”

Dohányzás ellenes év lett az idei

Nyomtatás

liferewards
A Magyar Tüdőgyógyász Társaság kiemelt feladatai közé sorolja, hogy évről-évre kijelöljön egy, a légzőszervek megbetegedéseivel kapcsolatos fontos területet, betegséget, vagy tevékenységet, és különféle programok segítségével igyekszik mind a szakma, mind a lakosság figyelmét felhívni az ezzel a kérdéskörrel összefüggő legfontosabb tudnivalókra, a megelőzést szolgáló, illetve terápiás lehetőségekre.

A korábbi években a krónikus légúti betegség (COPD), majd a tüdőrák voltak ezek a meghatározó betegségek. 2007-ben viszont nem egyetlen kór, hanem több légzőszervi (és nem csak légzőszervi) betegség kiváltó oka, korunk legelterjedtebb szenvedélybetegsége, a dohányzás, a dohányzás visszaszorítása kerül a középpontba. A Magyar Tüdőgyógyász Társaság ugyanis „Együtt a dohányzás ellen” jelszóval a 2007-es évet dohányzás ellenes évnek nyilvánította.

Bár mindannyian tudjuk, hogy a dohányzás rendkívül ártalmas szenvedély, a konkrét adatok mégis mellbevágóak. A világon körülbelül 1,3 milliárd ember cigarettázik, és mintegy 5 millióan halnak meg évente a dohányzással összefüggő betegségben. A WHO előrejelzése szerint ez a szám 2020-ra megkétszereződik, ha a dohányzási szokások nem változnak. A WHO kimutatta azt is, hogy két jelenleg dohányzó ember közül az egyik e káros szenvedélyével összefüggő betegségben fog meghalni, és a régóta dohányzóknak szintén a fele középkorúan távozik közülünk. A helyzet nem kevésbé tragikus hazánkban: jelenleg a 15 éven felüliek 34%-a, a férfiak 41 %-a, a nőknek pedig 28%-a dohányzik, és évente 28.000 ember hal meg (20 percenként) dokumentáltan a dohányzás következtében!

A dohányzás szinte az összes szervet károsítja, és számos betegség kiváltó oka lehet, amelyek közül sok betegség progresszív és halálhoz vezethet. Így például egyik fő rizikófaktora a koszorúérbetegségnek, amely szövődményei (pl. a szívinfarktus) révén vezető halálozási ok a világon. Összefüggésben áll a hirtelen szívhalál összes típusával, mind a férfiak, mind a nők körében. A stroke-ot előidéző okok listáját is vezeti; a tüdőrák miatti halálesetekért pedig a férfiaknál mintegy 90, a nőknél 70 százalékban felelős. A nemdohányzókhoz képest a dohányzó férfiaknál 15-szoros, a cigarettázó nőknél pedig 13-szoros a tüdőrák kialakulásának a kockázata. A COPD elnevezésű krónikus légúti betegség szintén folyamatosan romló állapotot idéz elő, és végül légzési elégtelenséghez vezethet. E betegség hátterében 80-85%-ban az évtizedekig tartó dohányzás áll.

Fontos tudatában lenni annak is, hogy nem csak az aktív, hanem a passzív dohányzás, a dohányfüstös környezet is rengeteg embert veszélyeztet. A nikotin ugyanolyan függőséget eredményez, mint a kemény drogok, például a heroin vagy a kokain. A cigaretta első megszívása után néhány másodperccel eléri az agy „jutalmazó” központját, ahol dopamin-termelődést idéz elő, és ez azonnali örömérzéshez vezet. Ez a hatás az oka annak, hogy a dohányzásról leszokni rendkívül nehéz. Pusztán akaraterővel az érintetteknek alig 3–5 százaléka képes lemondani a füstölésről.

Éppen ezért kíván a Magyar Tüdőgyógyász Társaság minden lehetőséget megragadni arra, hogy újra és újra tájékoztassa a lakosságot a dohányzás hatásairól, a dohányzás okozta betegségekről, a dohányzás negatív gazdasági hatásairól – mind az egyes családok, mind az egész nemzetgazdaság vonatkozásában. A sajtó nyilvánosságán keresztül szeretné minél szélesebb körben elmondani az érintetteknek és a hozzájuk közel állóknak, hogy valóban van lehetőség végérvényesen megszabadulni a veszélyes szenvedélytől. A tüdőgondozók, a tüdőgyógyászok különféle programjaikkal gyógyszeres, vagy gyógyszermentes módszerekkel nyújtanak segítséget a leszokni vágyóknak.

A hagyományos módszerek mellett új, a korábbiaknál hatékonyabb készítmények is rendelkezésre állnak a nikotinfüggőségben szenvedők részére. A nikotinpótló rágógumi és tapasz mellett, a legújabb innovatív fejlesztéseknek köszönhetően, néhány hete már hazánkban is egy minden eddiginél eredményesebb terápia segíti a tüdőgyógyászok munkáját a leszoktatásban.

A Magyarországon is kapható nikotinmentes tabletta hatóanyaga az agyban lévő nikotin-receptorokhoz kapcsolódik, és ezzel jelentősen csökkenti a dohányzás abbahagyása után jelentkező hiányérzet, a nikotin megvonási tünetek kialakulását. Ezáltal a dohányosnak nem, vagy sokkal kevésbé fog hiányozni, hogy rágyújtson. Ha mégis rágyújt, akkor a gyógyszer megakadályozza, hogy az agyba jutó nikotin hatására „örömanyag”, azaz dopamin szabaduljon fel. A készítményhez egyedülálló módon egy 16 hetes, leszokást támogató program is kapcsolódik, ugyanis kutatások igazolják, hogy a dohányzás abbahagyásának sikerességét hatékonyan növeli, ha a gyógyszerek mellé személyre szabott tanácsadást is kapnak a páciensek. Ehhez az ingyenes szolgáltatáshoz a recept kiváltása után lehet csatlakozni és az interneten, valamint napló rendszerű betegtájékoztató formájában is elérhető.

Nagy előrelépést hozhatna a leszoktatásért folytatott heroikus küzdelmekben, ha a ma már szenvedélybetegségnek tekintetett dohányzás ellen a lehető legszélesebb körben, vehetnék fel a harcot a szakemberek. A Magyar Tüdőgyógyász Társaság fel kívánja hívni főleg a döntéshozók figyelmét arra, hogy a dohányzás a magyar társadalomnak, az állami költségvetésnek is árt. 2004-ben Magyarország nemzeti össztermékének 1,7%-a, azaz körülbelül 350 milliárd forint „ment füstbe” a dohányzás miatt. (Ebből a dohányzással összefüggő betegségek gyógyítására, az ellátásra és a gyógyszerekre, táppénzre és rokkantnyugdíjra és más közvetlen költségekre 180 milliárd forint fogyott a magyar adófizetők pénzéből, a többit a betegségek miatt kieső bevételek teszik ki.) Ugyanebben az évben a költségvetésnek dohányadóból 256 milliárd forint bevétele származott. Az egyenleg körülbelül 100 milliárd forint mínuszt mutat, vagyis megérné az államnak támogatni a leszokást.

„Együtt a dohányzás ellen”. A Magyar Tüdőgyógyász Társaság választotta jelmondatban az „együtt” szónak kulcsszerepe van, hiszen igazi eredmények csak összefogással születhetnek. Együtt kell működniük a különböző orvosi szakmáknak, tüdőgyógyászoknak, kardiológusoknak, háziorvosoknak, fogorvosoknak, miközben az egészségügy képviselőinek is együtt kell működniük az oktatás, a média, a politika szereplőivel, a gyógyszergyártókkal, a civil szervezetekkel, az egyházakkal, mindazokkal, akik a maguk területén megerősíthetik a lakosság dohányzással szembeni hozzáállását, megteremthetik a dohányzás visszaszorításának a feltételeit. Végül elengedhetetlen az együttműködés magukkal a dohányosokkal, hiszen ebben a harcban nem a dohányosok, hanem a dohányzás ellen kell fellépni – éppen a ma még dohányzók és környezetük érdekében.

A Magyar Tüdőgyógyász Társaság a tematikus év során szakmai rendezvényeket tart a szakemberek számára, amelyeken arra törekszik, hogy minél több érintett szakma képviselői oszthassák meg egymás között a tapasztalataikat. Szakmai folyóiratainak egy-egy számát teljes egészében a témának kívánja szentelni, és azt is szeretné elérni 2007-ben, hogy az ország tüdőgyógyászati intézményei csatlakozzanak az Európai Füstmentes Kórházak hálózatához. Ez annak a szándéknak a kinyilvánítását jelentené, hogy az adott intézmény vállalja bizonyos feltételek teljesítését, és ha nem is azonnal, de néhány év alatt eléri, hogy a dolgozói ne dohányozzanak. Ennek érdekében segítséget nyújt a dohányzó munkatársaknak a leszokásban, és a dohányos betegek számára is leszokási ambulanciát szervez, amelyeken szakemberek segítik a leszokni vágyókat a számukra leghatékonyabb, legelőnyösebb leszoktatási módszer megvalósításában.

IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookMyspace bookmarkDiggUrlGuru.huBlogter.hu

Fókuszban

Füstmentes törvényjavaslat: civilek és szakértők is támogatják
A Szövetség a Dohányzás Visszaszorításáért (SZDV) támogatja a zárt közterületeken való dohányzás teljes betiltására tett önálló képviselői indítványt, és sürgeti annak mielőbbi elfogadását...

Figyelmeztetés

Az oldalon található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik a szakszerű orvosi véleményt.


A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Ön itt van: Főoldal Fókuszban Dohányzás Dohányzás ellenes év lett az idei