+véd.hu - Magyar Egészségvédelmi Alapítvány

Sample Image „Minél többet tudunk arról, mennyi minden romolhat el sejtjeinkben, annál nagyobb csodának tűnik, hogy időnként mégis egészségesek vagyunk.”

„A dohányzás drágább, mint gondolná!”

Nyomtatás

Felhívjuk a dohányosokat, hogy egy teljes napig ne gyújtsanak rá. Akik erre a napra leteszik a cigarettát, talán soha többé nem gyújtanak rá.

„Ne gyújts rá!” Világnap a dohányfüstmentes életért

Az Országos Tisztiorvosi Hivatal, az Európai Bizottság „Segítség – a dohányfüstmentes életért” kampányának magyar szervezői és a Magyar Dohányzásellenes Koalíció közösen rendeznek közterületi eseményt a „Ne gyújts rá!” nap alkalmából 2006. november 16-án 10-16 óra között, Budapesten a Duna Plaza bevásárlóközpontban és vidéki nagyvárosokban.

A budapesti rendezvényen számos programon vehetnek részt az érdeklődők. Dohányosok és nemdohányzók egyaránt megmérethetik az általuk kilélegzett levegő szén-monoxid tartalmát (ami magasabb dohányosoknál, mint nemdohányzóknál), tanácsot kaphatnak a leszokáshoz, poszter-kiállításokat nézhetnek végig, nyereményekért versenyezhetnek, míg a színpadon egész napos programok zajlanak majd. A helyszínre várunk olyan közismert személyeket, énekeseket, bűvészt, kozmetikust, akik már sikerrel szabadultak meg a dohányzástól, illetve elmondják, miért nem szoktak rá a dohányzásra.

A dohányzás a magyar társadalomnak, az állami költségvetésnek is árt. 2004-ben Magyarország nemzeti össztermékének (GDP) 1,7%-a, azaz körülbelül 350 milliárd forint „ment füstbe” dohányzás miatt. Ugyanebben az évben a költségvetésnek dohányadóból (jövedéki adó és áfa) 256 milliárd forint bevétele származott. Az egyenleg tehát körülbelül 100 milliárd forint mínuszt mutat. Dohányzással összefüggő betegségek gyógyítására, az ellátásra és a gyógyszerekre, táppénzre és rokkantnyugdíjra és más közvetlen költségekre a magyar adófizetők pénzéből körülbelül 180 milliárd forint fogyott.

A cigaretta ára folyamatosan emelkedik, nem utolsó sorban azért, mert az Európai Unióhoz való csatlakozás után Magyarországnak is Uniós szintre kell emelnie a cigaretta adótartalmát. A dohánytermékek adójának emelése olyan eszköz, mely elősegíti a leszokást, és úgy javítja a lakosság egészségi állapotát, hogy közben a költségvetés bevételeit is növeli.

IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookMyspace bookmarkDiggUrlGuru.huBlogter.hu

Fókuszban

Füstmentes törvényjavaslat: civilek és szakértők is támogatják
A Szövetség a Dohányzás Visszaszorításáért (SZDV) támogatja a zárt közterületeken való dohányzás teljes betiltására tett önálló képviselői indítványt, és sürgeti annak mielőbbi elfogadását...

Figyelmeztetés

Az oldalon található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik a szakszerű orvosi véleményt.


A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Ön itt van: Főoldal Fókuszban Dohányzás „A dohányzás drágább, mint gondolná!”