+véd.hu - Magyar Egészségvédelmi Alapítvány

Sample Image „Minél többet tudunk arról, mennyi minden romolhat el sejtjeinkben, annál nagyobb csodának tűnik, hogy időnként mégis egészségesek vagyunk.”

Amikor az asztmás gyermek szénanáthás is...

Nyomtatás

asthma_kids
Az idén korán virágba borult fáknak nem örülhet az asztmás gyermekek többsége, hiszen a levegőben lévő pollenek magas koncentrációja miatt a hörgők krónikus gyulladásában szenvedő asztmások több mint kétharmadánál a szénanátha tünetei is jelentkeznek. Ugyanakkor a szénanátha növeli az asztma kialakulásának esélyét. Mára azonban a gyermekkori asztma és a szénanátha már egyszerre, egyszerűen kezelhető.

Dr. Bánfi Andrea a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet gyermek-tüdőgyógyásza:

– Az asztma és az allergiás nátha gyakran együtt jár. Az asztma a hörgőkben létrejövő krónikus gyulladásos folyamat, mely a hörgők időszakos összehúzódását, sűrű váladék-termelődést, a nyálkahártya duzzanatát jelenti. Az allergiás nátha, vagy szénanátha tüneteit pedig a felső légutakban zajló gyulladásos folyamat hozza létre – eldugul, folyik, viszket az orr, emiatt az éjszakai alvás is nehezített lehet. Az asztmások mintegy 80%-ának szénanáthája is van, amely ha nem kezeljük, rontja az asztmás tüneteket – és viszont. Ez azért van, mert a légutaink egységesek, ami azt jelenti, hogy az orrban és az alsó légutakban zajló gyulladásos folyamatok egymással szoros kapcsolatban vannak – egyrészt idegi reflexek, másrészt a véráram útján.

– Miben korlátozhatják a gyermekeket ezek a panaszok?
Az asztmás gyermek, különösen, ha allergiás náthától is szenved, nem tud együtt játszani a barátaival a szabadban, nem tud táborozni osztálytársaival, nem tud focizni, biciklizni az egyre erősödő asztmás és allergiás tünetei miatt. Éjszaka gyakran felébred, nappal nem tud koncentrálni, romlik a teljesítménye az iskolában.

– Mit tehet ilyenkor egy gyermek-tüdőgyógyász?
A diagnózis felállítása után a gyerekkori asztmát és a hozzá társuló, a tüneteket rontó allergiás náthát együtt kell gyógyítani. Azokat a gyógyszereket kell előnyben részesíteni, amelyek egyszerre hatnak mindkettőre és a legkevésbé terhelik meg a gyermek szervezetét, mivel éveken át tartó kezelésről van szó. Ilyen terápiás lehetőség Magyarországon is hozzáférhető.

A szülők ne nyugodjanak bele, ha gyermekük sportolás, játék után köhög, zihál, nem kap levegőt, folyik az orra, szeme, nem tud aludni, és kimerült. Feltétlenül jelezzék házi gyerekorvosuknak, kérjenek gyermek-tüdőgyógyászati beutalót, valamint kérjék a tüdő és az orr egyszerre történő kezelését. A megfelelő tablettás terápia segítségével az asztmás és egyben szénanáthás gyermekek is élhetnek teljes életet.

IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookMyspace bookmarkDiggUrlGuru.huBlogter.hu

Fókuszban

Füstmentes törvényjavaslat: civilek és szakértők is támogatják
A Szövetség a Dohányzás Visszaszorításáért (SZDV) támogatja a zárt közterületeken való dohányzás teljes betiltására tett önálló képviselői indítványt, és sürgeti annak mielőbbi elfogadását...

Figyelmeztetés

Az oldalon található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik a szakszerű orvosi véleményt.


A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Ön itt van: Főoldal Fókuszban Allergiás nátha, szénanátha Amikor az asztmás gyermek szénanáthás is...