+véd.hu - Magyar Egészségvédelmi Alapítvány

Sample Image „Minél többet tudunk arról, mennyi minden romolhat el sejtjeinkben, annál nagyobb csodának tűnik, hogy időnként mégis egészségesek vagyunk.”

Kegyelet felsőfokon - megnyílt a legprofibb hazai internet temető

Nyomtatás

2a
Mától bárki számára ingyenesen hozzáférhető az az új virtuális sírkert, amely amellett, hogy méltó alternatív emlékhelyként szolgálhat elhunyt szeretteinknek, számunkra is megteremti az emlékek közös ápolásának lehetőségét. Nem kell hozzá más, csak egy számítógép és internet, így még a közelgő Halottak Napja előtt létrehozhatunk egy esztétikus kegyhelyet elhunyt családtagjaink, kedves barátaink, ismerőseink számára.

Ahogy az internet az élet más területein is a lehetőségek végtelen tárházát nyitja meg számunkra, a gyász feldolgozásának és a szeretteinkről való emlékezésnek is megteremtette a XXI. századi kereteit. Hazánk határain túl már komoly tradíciói kezdenek kialakulni a virtuális halotti emlékhelyeknek és a hozzájuk kötődő szokásrendszernek. Az eddigi itthoni próbálkozások még nem igazán hozták meg az áttörést.

A világhálón most megnyitott, új virtuális temetőt (www.itree.hu) létrehozó csapat nagy tapasztalattal rendelkező informatikus szakemberei az eddigi hasonló hazai honlapoknál sokkal komplexebb szolgáltatást nyújtanak az ide csatlakozóknak. Azon túl, hogy számos formát kínálnak szeretteink emlékének megőrzésére, ápolására és hasznos gyakorlati információkkal szolgálnak a valós temetkezési ügyekkel kapcsolatban, a portált a közösségi szájtokhoz hasonló funkciókkal is felruházták. Miután többnek közülük a közelmúltban kellett fájdalmas veszteséget megélnie, pontosan tudják, mennyire sokat jelenthet a gyász feldolgozásában, ha az elhunyt családtagjai, ismerősei egymás közt is meg tudják osztani emlékeiket. Az alkotók a portál létrehozásánál azt tartották szem előtt, hogy az eltávozottal kapcsolatos emlékezés hozza össze a még élő hozzátartozókat, barátokat, és a közös élmények ne tudjanak megkopni az idő múlásával. Az új portál közösségi oldal funkciói (a felhasználó és az elhunyt profil oldalai, képek, információk megosztása, közös emlékezés, üzenetküldés, stb.) megteremtik a lehetőségét annak is, hogy minden tudást összegyűjtsünk egykori hozzátartozónkról, és itt, az internetes emlékhely részeként akár a végtelenségig megőrizzük azt az utódok és akár a még későbbi utókor számára. Ez a törekvés fejeződik ki az oldal névválasztásában is. A „tree”, magyarul „fa”, az emlékeink folytonosságát szimbolizálja a gyökerektől a levelekig, a múlttól a jövőig.

Az iTree emlékportálon a regisztrált felhasználó a szeretett személynek virtuális sírkövet állíthat a virtuális sírkertben és a valós temetőkhöz hasonló adatokat, fényképet vihet fel rá. Kialakíthat továbbá egy személyes adatlapot számára, amelyen a legkülönfélébb szöveges tartalmakat (visszaemlékezéseket, az illető kedvenc verseit, receptjeit, stb.), fotókat rögzítheti. A virtuális sírhely létrehozója lesz egyúttal annak "főgondozója" is. Ez jogokkal és kötelezettségekkel jár. Egyrészt ápolni kell többek között a (honlap üzemeltetője „jóvoltából”) időről-időre elgazosodó sírt, ki kell dobni a korábban meggyújtott gyertyák csonkjait. Ugyanakkor a főgondozó az, aki eldöntheti és a hozzáférési szintek beállításával konkrétan meghatározhatja: ki kerülhet közvetlen kapcsolatba az emlékhellyel, és kik azok a kiemelt személyek, akik maguk is alakíthatják, gazdagíthatják az ott őrzött tartalmakat. Ezáltal az egészen kívülálló látogatók számára mindössze az a néhány adat lesz publikus az elhunytról, amelyet bármely valós temetőben is le lehetne a sírkövéről olvasni.

Az iTree portál teljesen ingyenesen használható. Az oldal ötletgazdái ugyanakkor a virtuális kegytárgyak „megvásárlásához”, némi „játékosságot” is beemelve ezzel a szomorú tematikába, létrehozták a virtuális iTallért. Az új belépőnek automatikusan kiutalt iTallér-állomány a szájt rendszeres használatával folyamatosan kiegészül, és ez biztosítja számára, hogy ne csak látogatásaival, de egyéb kegyeleti eszközök igénybe vételével is ápolhassa kedves halottai emlékét.

Az új internetes temetőben már a közelgő Halottak Napjára is kialakíthatjuk szeretteink emlékhelyét, amelyet azután akár naponta meglátogathatunk. A portál fejlesztői és üzemeltetői további hasznos és érdekes funkciók megjelenését is ígérik a közeljövőben… Érdemes lesz odafigyelni!

IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookMyspace bookmarkDiggUrlGuru.huBlogter.hu

Fókuszban

Füstmentes törvényjavaslat: civilek és szakértők is támogatják
A Szövetség a Dohányzás Visszaszorításáért (SZDV) támogatja a zárt közterületeken való dohányzás teljes betiltására tett önálló képviselői indítványt, és sürgeti annak mielőbbi elfogadását...

Figyelmeztetés

Az oldalon található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik a szakszerű orvosi véleményt.


A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Ön itt van: Főoldal Hírek, újdonságok Kegyelet felsőfokon - megnyílt a legprofibb hazai internet temető