+véd.hu - Magyar Egészségvédelmi Alapítvány

Sample Image „Minél többet tudunk arról, mennyi minden romolhat el sejtjeinkben, annál nagyobb csodának tűnik, hogy időnként mégis egészségesek vagyunk.”

Hepatitisz C, a „báránybőrbe bújt farkas” 

Nyomtatás

vimor_sator
Akár a százezret is elérheti azoknak a száma hazánkban, akik – anélkül, hogy ezt akár csak sejtenék – magukban hordozzák az egyik létfontosságú  szervünket, a májat megtámadó és pusztító hepatitisz C vírust.

A krónikus gyulladás, amit fő méregtelenítő szervünkben okoz, hosszú-hosszú időn, akár évtizedeken keresztül semmiféle kellemetlen vagy fájdalmas tünettel nem jár, pedig közben az esetek nagyobb részében a HCV – akár a moly a ruhát – fokozatosan „szétrágja” a májat, elpusztítja annak élő sejtjeit. Bizonyára a tünetek hiánya az oka annak is, hogy hazánkban hozzávetőlegesen mindössze tizenötezer  betegben diagnosztizálták a krónikus fertőzést a mögöttünk álló bő két évtized alatt, azóta, amióta egyáltalán tudjuk, hogy ez a vírus létezik. Észlelhető, érzékelhető jele általában már csak akkor van a vírus által okozott kórnak, amikor az egészséges májsejtek helyét nagy részben kötőszövetté átalakult, elhalt sejtek foglalják el. A jelentősen károsodott májban a májzsugor talaján májelégtelenség vagy egyes esetekben májrák alakul ki.

A hepatitisz C célzott kezelés nélkül halálos kór. Nem csak azért, mert évtizedek alatt a máj olyan mértékben károsodik, hogy nem lesz képes ellátni kulcsfontosságú funkcióit, mint a méregtelenítés, fertőzések elleni küzdelem, véralvadási folyamatok, emésztés elősegítése, hanem azért is, mert a máj hegesedése következtében a beteg egész szervezetét érintő, visszafordíthatatlan, súlyos szervkárosodások alakulnak ki. Ezért is nagyon fontos a kór korai felismerése.Ha a májat még kevésbé károsodott állapotban sikerül a hepatitisz C fertőzöttségből kigyógyítani, akkor az képes magát regenerálni, és a szervezeti szintű elváltozások sem következnek be.   


Felmerül a kérdés, hogy miért maradt el mind a mai napig – egy nemrégiben végzett OEP adatbáziskutatás megállapítása szerint – több, mint 7000 krónikus HCV-vel diagnosztizált beteg célzott, antivirális kezelése annak ellenére, hogy már a betegség felfedezése óta speciális terápia áll rendelkezésre, és 2004 óta pedig olyan kezelési lehetőségek váltak elérhetővé hazánkban is, amelyekkel a betegek nagyobb részéből végérvényesen kiírtható a vírus! Talán a kezelés elmaradása részben magyarázható a laikusokban, de az egészségügyben is számtalan esetben felbukkanó tévhiedelmekkel. Sokan félnek a beteggel való érintkezéstől nem tudván, hogy a hepatitisz C étellel, itallal, cseppfertőzéssel, kézfogással  egyáltalán nem, hanem kizárólag csak vér útján terjed, és emiatt az érintettek, féltve munkájukat, munkahelyüket, inkább nem járnak kezelésre, nehogy kitudódjon róluk, hogy magukban hordozzák a veszélyes vírust.

A hepatitisz C-vel kapcsolatos tudatlanság, tévhiedelmek eloszlatásáért, és a betegek kitaszítottsága elleni küzdelem céljából több betegszervezet is alakult kis hazánkban. Az egyik legnagyobb múltra tekint vissza Vírusos Májbetegek Országos Egyesülete (Vimor), mely folyamatosan küzd a krónikus HCV fertőzésben szenvedő betegeket sújtó megbélyegezettség, valamint a betegség gyógyíthatatlanságáról szóló tévhitek ellen, és harcol a betegek hosszú távú életminőségét és életkilátásait javító, legkorszerűbb terápiák elérhetőségéért. Ezúttal a június 4-én és 5-én, a budapesti Városligetben megrendezésre kerülő Egészségliget keretében tartott felvilágosító programsorozatot. "Megismerni és felismerni" mottóval tájékoztató előadásokkal, személyre szóló tanácsadással, és ami a legfontosabb, folyamatos HCV szűréssel várta az érdeklődőket. Mindenekelőtt azokat, akiknek "esélyük" lehet arra, hogy korábban megfertőződtek: többek között, ha vérátömlesztést kaptak 1992 előtt (azóta a fertőzés lehetősége az orvosi kezelések során a véradók, vérkészítmények HCV-re történő rendszeres ellenőrzése,  az egyszer használatos eszközök elterjedése és a kezelőszemélyzet  rendszeres szűrése révén a minimálisra csökkent); ha drogfogyasztók voltak, vagy ma is azok; ha tetoválást, illetve testékszert tetettek magukra, illetve ha elvégezve magukon az úgynevezett májrizikó tesztet, úgy érzik, hogy veszélyeztetettek lehetnek

(Tesztelje magát Ön is a májrizikó kérdőívvel: http://www.majmoly.hu/majmoly/).

IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookMyspace bookmarkDiggUrlGuru.huBlogter.hu

Fókuszban

Füstmentes törvényjavaslat: civilek és szakértők is támogatják
A Szövetség a Dohányzás Visszaszorításáért (SZDV) támogatja a zárt közterületeken való dohányzás teljes betiltására tett önálló képviselői indítványt, és sürgeti annak mielőbbi elfogadását...

Figyelmeztetés

Az oldalon található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik a szakszerű orvosi véleményt.


A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Ön itt van: Főoldal Hírek, újdonságok Hepatitisz C, a „báránybőrbe bújt farkas”