+véd.hu - Magyar Egészségvédelmi Alapítvány

Sample Image „Minél többet tudunk arról, mennyi minden romolhat el sejtjeinkben, annál nagyobb csodának tűnik, hogy időnként mégis egészségesek vagyunk.”

Gerőfi Petra: HEL(L)P A lélek hétpróbája

Nyomtatás

HELLPplakat1
Elszakadni a múlttól! Újból felépíteni önmagad és az életed egy válás, egy szülő elvesztése, egy vállalkozás csődje, vagy egy súlyos betegség után! Ennek a mindannyiunk életében megjelenő nehéz feladatnak a megoldásához kínál kulcsokat lélekpezsdítő könyvében Gerőfi Petra.

Elszakadni a múlttól! Újból felépíteni önmagad és az életed egy válás, egy szülő elvesztése, egy vállalkozás csődje, vagy egy súlyos betegség után! Ennek a mindannyiunk életében megjelenő nehéz feladatnak a megoldásához kínál kulcsokat lélekpezsdítő könyvében Gerőfi Petra. Az ő esetében a múlt egy gyakorta halálos gyermekágyi betegség, a Hellp-szindróma túlélését jelentette. Csakhogy ő nem a múltba réved, hanem a nagy megpróbáltatások után is újrakezdésre képes ember lelki világát fürkészi. És arra a meggyőződésre jut, hogy a jövő a fontosabb. Annak minden pillanatát kell megélni és átélni, és nem egyszerűen túlélni.

Hogyan? Mint egy profi hullámlovas, szépen siklani a vízen, ha gyenge hullám jön, ha egy hatalmas, akkor keményen nekimenni, ha egy játékos-fodros, akkor átbújni alatta, és ha egy hullám legyőz, hát újra a deszkára állni és új hullámokat kergetni. Elfogadni, ami jön, elengedni, ami megy. Így tehetünk a legtöbbet a magunk nyugalmáért, boldogságáért, és ezzel együtt a környezetünkért vallja a szerző, s naplószerű írásában elegendő erő duzzad ahhoz, hogy lelki egészségét az olvasóra is átvigye.

Keresse a könyvesboltokban!
A könyv április 25-én jelenik meg
.

A Hellp szindróma

A HELLP szindróma (Heamolysis, Elevated Liver enzymes, Low Platelet count) a preeclampsia (azaz a késői terhességi toxémia, mely olyan tipikus tünetekkel jár, mint a magas vérnyomás és a fehérje megjelenése a vizeletben) egy súlyos és életveszélyes formája, amelyet a jellemző laboreltérések alapján neveztek el. Heamolysis, azaz a vörösvérsejtek feloldódása, Elevated Liver enzymes, azaz az emelkedett májenzim értékek, Low Platelet count, azaz a trombocitaszám csökkenése, mely vérzékenységet okoz. Ma is viták folynak a betegség gyakoriságáról, eredetéről, klinikai lefolyásáról és kezeléséről. Ismerete azonban rendkívül fontos lenne a várandós nőkkel foglalkozó valamennyi orvos számára, mert kialakulása esetén mind az anyai, mind a magzati morbiditás és mortalitás, vagyis a 100.000 terhességre eső százalékos arány a szindrómára, és az ebből következő halálesetek száma jelentősen emelkedik.

A klinikák 1995 óta gyűjtik tapasztalataikat a betegségről, eddig több mint száz HELLP szindrómás beteget kezeltek (csak a SOTE-n!), akik ebben a kórban szenvedtek. Az elmúlt 10 évben évről évre gyakoribb a kórkép előfordulása. Ennek a kutatócsoport szerint több oka is lehet. Egyfelől fokozatosan emelkedik az először szülő nők átlagéletkora, másfelől bizonyára a várandósokkal foglalkozó orvosok is gyakrabban gondolnak a betegség kialakulásának lehetőségére, így egyre többször kerül diagnosztizálásra.

A HELLP szindróma klasszikus megjelenése a 25 év feletti, többedszer szülő nőkre jellemző, akiknél a korábbi terhesség vagy terhességek normál lefolyásúak voltak.
Leggyakrabban a 36. gesztátiós (terhességi) hét előtt jelentkezik, főként a 32–34. hét között, igen változó tünetekkel, amelyek jelentkezhetnek akár váratlanul is, és gyors klinikai felvétel okát képezik, de kialakulhatnak preeclampsiás betegek konzervatív, nem műtéti, hanem a terhesség tovább viselése melletti otthoni, vagy kórházi kezelése során, vagy akár a szülés utáni periódusban is.

A betegek az esetek 90%-ban gyomor feletti vagy jobb bordaív alatti fájdalomról panaszkodnak, mely először más problémák lehetőségét vetheti fel. A fájdalom valódi oka azonban a májban lévő nyomásfokozódás. Az esetek felében hányinger, hányás, valamint vírusos fertőzésre jellemző egyéb tünetek is előfordulnak, és a legtöbb beteg néhány napos rossz közérzetről is beszámol. A diagnózist megnehezíti, hogy a magas vérnyomás és a fehérje megjelenése a vizeletben gyakran egyáltalán nem, vagy alig jelentkezik.

A fenti tünetek jelentkezésekor a korai diagnózis érdekében minden terhes vérkép és májfunkciós vizsgálata a vérnyomástól függetlenül indokolt lenne. A preeclampsiás terhesek hagyományos kezelése mellett a fenti laborvizsgálatok rendszeres elvégzése szükséges, mivel a betegség akár néhány óra alatt is kifejlődhet.

IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookMyspace bookmarkDiggUrlGuru.huBlogter.hu

Fókuszban

Füstmentes törvényjavaslat: civilek és szakértők is támogatják
A Szövetség a Dohányzás Visszaszorításáért (SZDV) támogatja a zárt közterületeken való dohányzás teljes betiltására tett önálló képviselői indítványt, és sürgeti annak mielőbbi elfogadását...

Figyelmeztetés

Az oldalon található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik a szakszerű orvosi véleményt.


A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Ön itt van: Főoldal Hírek, újdonságok Gerőfi Petra: HEL(L)P A lélek hétpróbája