+véd.hu - Magyar Egészségvédelmi Alapítvány

Sample Image „Minél többet tudunk arról, mennyi minden romolhat el sejtjeinkben, annál nagyobb csodának tűnik, hogy időnként mégis egészségesek vagyunk.”

Aranyeső - a leszokni vágyó dohányosoknak

Nyomtatás

Aranyeső - a leszokni vágyó dohányosoknak
A II. világháborúban, a fronton, a katonák cigaretta helyett rágcsálták. Ma a dohányzás utáni vágy leküzdésében minden eddiginél hatásosabbnak bizonyult, nikotinmentes gyógyszert készítik belőle. A kedves, sárgavirágú növény levele áldás azok számára, akik szeretnének végérvényesen megszabadulni gyilkos szenvedélyüktől.

A természet patikájából kapott szer attól függően méreg vagy gyógyszer, hogy mennyit fogyasztunk belőle. A dohánynövény alkaloidja, a nikotin erős méreg, amely megvédi a növényt a többi élőlény támadásától. Nagy mennyiségben az ember számára is gyorsan ölő méreg; kis mennyiségekben adagolva pedig erős függőséget kialakító drog, amely évszázadok óta százmilliókat tart rabságban. A II. világháború idején, például, a fronton szolgálók között a cigaretta, amelyből óriási volt a hiány, szinte fizetőeszközként szolgált, hiszen némelyik dohányos akár a fegyverét is odaadta volna egy kis füstölnivalóért. A nikotinéhségtől szenvedő katonák mindenfélével próbáltak segíteni magukon, és rájöttek, hogy az aranyeső levelének rágcsálása csökkenti a cigaretta utáni vágyat.

A nikotinéhséget csökkentő hatást az aranyeső citizin alkaloidjának tulajdonították, és a világháború befejezését követően Bulgáriában gyógyszert is gyártottak belőle. Ez hamarosan elterjedt Európa-szerte, és hazánkban is hozzá lehetett férni. „Divatja” azonban szép lassan lecsengett, mert komoly mellékhatásai voltak, miközben nem is volt eléggé hatásos.

A dohányzás elleni küzdelem mind sürgetőbbé válik, hiszen a nikotin egyre több áldozatot szed: a Földön minden tizedik, hazánkban pedig minden ötödik(!) ember a dohányzás okozta betegségben hal meg. Sokan tisztában vannak ezzel, és szeretnének megszabadulni gyilkos szenvedélyüktől, de pusztán akaraterővel az érintettek alig 3-5 százaléka képes leszokni. Ma már azonban rendelkezésünkre áll egy új, igazán nagy reményekre jogosító, nikotinmentes tabletta is a leszokásban/leszoktatásban. A világ legnagyobb gyógyszergyárának kutatói fejlesztették ki - nem másból, mint a II. világháborúban részben már bizonyított aranyesőből. Sikerült a növény leveléből kivont természetes hatóanyag, a citizin alkaloida leszokást segítő adottságait nagy mértékben erősíteni. A belőle kifejlesztett hatóanyag az agyban lévő nikotin-receptorokhoz kapcsolódik, és jelentősen csökkenti a megvonási tüneteket. Ezáltal a dohányosnak nem, vagy sokkal kevésbé fog hiányozni, hogy rágyújtson. Ha pedig a leszokásban lévő mégis rágyújt, a gyógyszer megakadályozza, hogy az agyba jutó nikotin hatására az élvezetet kiváltó „örömanyag”, a dopamin felszabaduljon.

A természet patikája tehát ismét a modern kor gyarló emberének a segítségére sietett. Egy természetes alapú, nikotinmentes fegyvert adott a kezünkbe a dohányzás elleni harcban.

A dohányos legkönnyebben a háziorvosától kaphat segítséget, vagy 
az Alapítvány 06-30-229-97-50 információs telefonszámán.

IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookMyspace bookmarkDiggUrlGuru.huBlogter.hu

Fókuszban

Füstmentes törvényjavaslat: civilek és szakértők is támogatják
A Szövetség a Dohányzás Visszaszorításáért (SZDV) támogatja a zárt közterületeken való dohányzás teljes betiltására tett önálló képviselői indítványt, és sürgeti annak mielőbbi elfogadását...

Figyelmeztetés

Az oldalon található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik a szakszerű orvosi véleményt.


A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Ön itt van: Főoldal Fókuszban Dohányzás Aranyeső - a leszokni vágyó dohányosoknak