+véd.hu - Magyar Egészségvédelmi Alapítvány

Sample Image „Minél többet tudunk arról, mennyi minden romolhat el sejtjeinkben, annál nagyobb csodának tűnik, hogy időnként mégis egészségesek vagyunk.”

A gyermekéért aggódó szülő ne dohányozzon!

Nyomtatás

piknik
A gyermek utáni vágy az emberek többségének természetes igénye. Gyermeket vállalni azonban óriási felelősség, amely gyakran együtt kell járjon önmagunk, esetleges rossz szokásaink korlátozásával, visszaszorításával. Az egyik legkárosabb dolog, ami a gyermeket érheti, az, ha a szülő dohányzik.

Mellbevágó adatokat tettek közzé nemrég két brit egyetem kutatói, akik azt vizsgálták, hogy hogyan hat a szülő(k) „füstölése” gyermekeikre. Kimutatták, hogy a dohányos szülők mellett élő kicsik vizeletében öt és félszer(!) nagyobb mennyiségben van jelen a nikotin, mint a nem dohányzó családban felnövő gyerekeknél. A tudósok szerint már akkor is jelentős mértékű az eltérés, ha csak az egyik szülő hódol a káros szenvedélynek

A csecsemőkre és a kisgyermekekre is az az egyik legnagyobb veszély, ha édesanyjuk rendszeresen fújja a füstöt, hiszen többnyire vele töltik a legtöbb időt. Különösen káros, ha az anya szoptatás közben is dohányzik, vagy ha gyermekét égő cigarettával a kezében dajkálja. De egy pici babát mindenképpen sokkal jobban sújt a passzív dohányzás, mint egy felnőttet. Alacsonyabb testmagassága miatt orra, szája sokkal közelebb van a dohányos kezében füstölgő cigarettához, és így sokkal többet is kénytelen belélegezni a füstből, mint az éppen arra járó felnőttek. Fejlődő kis testük is érzékenyebben reagál a cigarettafüstben lévő mérgező anyagokra; hatásukra lassulhat a tüdejük érése. Nem véletlen, hogy a dohányos szülők gyermekei körében gyakoribb az asztmás megbetegedés is.

Mindez nincs másképp hazánkban sem. A káros szenvedélynek hódoló szülők a család jövedelmének jelentős részét költik cigarettára. Ha az apa és az anya egyaránt 1 doboz cigarettát szív el naponta, az már évi 350-500 ezer forintot von el a családi költségvetésből. Már csak emiatt is a dohányos szülők gyermekei általában rosszabb feltételek között nőnek fel, mint füstmentes környezetben élő társaik.

Természetesen a dohányzó szülők nem szánt szándékkal ártanak gyermeküknek. Sokan tisztában vannak káros szenvedélyük óriási veszélyeivel, és már többször is megpróbálkoztak a leszokással, de sajnos csupán akaraterővel, külső segítség nélkül ezeknek a kísérleteknek mindössze 3-5 százaléka szokott sikerre vezetni. Ráadásul az előző évtizedekben kifejlesztett gyógyszerek és módszerek sem bizonyultak igazán hatékonyaknak. Ma már azonban látni a fényt az alagút végén. Hazánkban is rendelkezésre áll a leszokásban/leszoktatásban - a nikotinpótló rágógumi és tapasz mellett – a legújabb, nikotinmentes tabletta. A világ legnagyobb gyógyszergyára által kifejlesztett szer hatóanyaga az agyban lévő nikotin-receptorokhoz kapcsolódik, és jelentősen csökkenti a megvonási tüneteket. Ezáltal a dohányosnak nem, vagy sokkal kevésbé fog hiányozni, hogy rágyújtson. Ha pedig a leszokásban lévő mégis rágyújt, a gyógyszer megakadályozza, hogy az agyba jutó nikotin hatására az élvezetet kiváltó „örömanyag”, a dopamin felszabaduljon.

A minden eddiginél hatékonyabb nikotinmentes készítményhez kezelőorvosa révén juthat hozzá a szenvedélyétől szabadulni vágyó dohányos. A sikeres leszokással nemcsak magunkat és szeretteinket óvhatjuk meg a dohányzás egészségkárosító hatásaitól, hanem jó példát is mutathatunk gyermekeinknek azáltal, hogy mi már a füstmentes életet választottuk.

A dohányos legkönnyebben a háziorvosától kaphat segítséget, vagy
az Egyensúly Alapítvány 06-30-229-97-50 információs telefonszámán.

IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookMyspace bookmarkDiggUrlGuru.huBlogter.hu

Fókuszban

Füstmentes törvényjavaslat: civilek és szakértők is támogatják
A Szövetség a Dohányzás Visszaszorításáért (SZDV) támogatja a zárt közterületeken való dohányzás teljes betiltására tett önálló képviselői indítványt, és sürgeti annak mielőbbi elfogadását...

Figyelmeztetés

Az oldalon található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik a szakszerű orvosi véleményt.


A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Ön itt van: Főoldal Fókuszban Dohányzás A gyermekéért aggódó szülő ne dohányozzon!