+véd.hu - Magyar Egészségvédelmi Alapítvány

Sample Image „Minél többet tudunk arról, mennyi minden romolhat el sejtjeinkben, annál nagyobb csodának tűnik, hogy időnként mégis egészségesek vagyunk.”

Füstmentes Vállalat Program: a nemdohányzókat szívesebben alkalmazzák

Nyomtatás

nosmoking
Egy jól működő vállalat szívesebben alkalmaz olyan szakembereket, akik a teljes munkaidejükben dolgoznak, jó egészségnek örvendenek és így tartósan lehet rájuk számítani. Mivel a nemdohányzó emberek általában egészségesebbek, sok vállalat törekszik arra, hogy visszaszorítsa a dohányzást a dolgozói körében.

Sokan nem tudják, hogy a rendszeresen dohányzó ember - beteg. Egy átlagos dohányos naponta 8 cigarettát szív el a munkaideje alatt, ami alkalmanként mintegy 7 percet vesz igénybe. Ez egyetlen hónap alatt közel 20 óra(!) munkaidő-kiesést jelent, azaz a dolgozó a munkaidejéből csaknem 2 és fél munkanapot nem termeléssel tölt el, ami komoly veszteség a munkáltató számára. A kárt növelheti, ha a dohányosok csoportosan, akár nemdohányzó társaikkal együtt vonulnak el cigarettaszünetre, és „megvárják” egymást. Ehhez jön még, hogy a dohányosok átlagosan 3-szor annyi időt töltenek táppénzen, mint nemdohányzó kollégáik.

Európában már egyre több vállalat alkalmaz inkább nemdohányzó embereket, a nehezen pótolható dohányos szakembereit pedig arra ösztönzi, hogy hagyjanak fel káros szenvedélyükkel. A cégeknek megéri akár anyagilag is támogatni a leszokást segítő programokat. A NOKIA magyarországi leányvállalata is kiemelten fontos kérdésnek tekinti munkahelyein a dohányzás visszaszorítását, hiszen ezzel dolgozói egészségének védelme mellett, növelheti a vállalat termelékenységet is. A dohányos munkatársak többsége szívesen lemondana egészségromboló és költséges szenvedélyéről; minden másodikuk évente megpróbálja letenni a cigarettát - általában sikertelenül. A vállalat tehát éppen ott siet a dolgozói segítségére, ahol arra nekik is szükségük van.

A NOKIA elindította dolgozói körében a Füstmentes Vállalat Programot. A cég egy dohányzásról leszokást segítő vállalati programot kap egy gyógyszergyártól, amelynek elemeiből maga állíthatja össze a számára legjobb csomagot, de ki is egészítheti azt a saját ötleteivel. A vállalat vezetése dönt arról, hogy milyen mértékben támogatja dolgozóit a leszokásban. A vállalat megszervezheti a leszokást segítő tanácsadást a saját telephelyén, és akár anyagilag is hozzájárulhat a leszokás költségeihez. A leszokni vágyó dohányos dolgozók tájékoztatását plakátok, nyomtatott szórólapok és internet alapú elektronikus levelek is segítik. Majd a munkatársak egy számukra ingyenes orvosi tanácsadás keretében megismerkednek a dohányzásról való leszokás előnyeivel és lehetőségeivel.

Szerencsére ma már valóban hatékony nikotinmentes leszokási módszerek is rendelkezésre állnak. Így már nem feltétlenül szükséges többé nikotinpótló készítményekkel mérget, nikotint bevinni a szervezetbe az elvonási tünetek csökkentésére, ugyanis a világ legnagyobb gyógyszergyára által kifejlesztett nikotinmentes szer hatóanyaga az agyban lévő nikotin-receptorokhoz kapcsolódik, és jelentősen csökkenti a megvonási tüneteket. Ezáltal a dohányosnak nem, vagy sokkal kevésbé fog hiányozni, hogy rágyújtson. Ha pedig a leszokásban lévő mégis rágyújt, a gyógyszer megakadályozza, hogy az agyba jutó nikotin hatására az élvezetet kiváltó „örömanyag”, a dopamin felszabaduljon. A minden eddiginél hatékonyabb nikotinmentes gyógyszerhez kezelőorvosa révén juthat hozzá a szenvedélyétől szabadulni vágyó dohányos. A gyógyszeres kezelés költségei, a nikotinmentes tabletta vagy a nikotinpótló terápiák egészségpénztári forrásokból is fedezhetők. A legmagasabb havi gyógyszerköltség dolgozónként kb. 22.000 Ft, egy átlagos kezelés pedig 3 hónapig tart. A szakértők általában nem javasolják a költségek teljes vállalati átvállalását, mert a saját kezeléséhez anyagilag is hozzájáruló munkatárs motivációja és ezáltal általában a leszokás hatékonysága is nagyobb.

A dohányzásról leszokás mind az egyén, mind a vállalat számára gyorsan megtérülő befektetés. Az egészségnyereség már néhány nap után jelentkezik. A szénmonoxid kiürülésével a vér oxigénszállító képessége gyorsan javul. Az infarktus és a tüdőrák kialakulásának kockázata gyorsan csökken, javul a dolgozók közérzete. A dolgozó zsebében több pénz marad, mert nem kell cigarettára költenie. Javul a dolgozó termelékenysége, több munkával magasabb bért kaphat, és nagyobb profitot termelhet a vállalatnak.

A dohányzásról leszokás tehát mindenkinek megéri, csak élni kell vele.

A Füstmentes Vállalati Programról az Egyensúly Alapítvány 06-30-229-97-50 információs telefonszámán érdeklődhetnek.

IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookMyspace bookmarkDiggUrlGuru.huBlogter.hu

Fókuszban

Füstmentes törvényjavaslat: civilek és szakértők is támogatják
A Szövetség a Dohányzás Visszaszorításáért (SZDV) támogatja a zárt közterületeken való dohányzás teljes betiltására tett önálló képviselői indítványt, és sürgeti annak mielőbbi elfogadását...

Figyelmeztetés

Az oldalon található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik a szakszerű orvosi véleményt.


A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Ön itt van: Főoldal Fókuszban Dohányzás Füstmentes Vállalat Program: a nemdohányzókat szívesebben alkalmazzák