+véd.hu - Magyar Egészségvédelmi Alapítvány

Sample Image „Minél többet tudunk arról, mennyi minden romolhat el sejtjeinkben, annál nagyobb csodának tűnik, hogy időnként mégis egészségesek vagyunk.”

Erő a leszokáshoz - már a 2. héten végleg leteheti a cigarettát

Nyomtatás

Erő a leszokáshoz
A dohányos úgy válik a cigaretta rabjává, hogy szinte észre sem veszi, ugyanis a nikotin közel olyan erős függőséget okozhat, mint amilyet a legkeményebb drogok.

A nikotin egyfajta ajándék az agynak, mert az idegvégződésekben minden egyes leszíváskor örömanyag, dopamin szabadul föl. Itt avatkozik be a már több mint egy éve Magyarországon is elérhető nikotinmentes tabletta. A hatóanyaga ugyanis ugyanahhoz a nikotinreceptorhoz kötődik az idegsejtekben, mint ahova a cigaretta nikotinja. Ugyanúgy szabadít föl örömanyagot, csak éppen sokkal kevesebbet. Ez is elegendő azonban ahhoz, hogy a dohányos ne kívánja, vagy sokkal kevésbé kívánja a füstölnivalót. Így szenvedés nélkül tudja letenni a cigarettát. Ráadásul, ha mégsem tudja megállni, hogy rágyújtson, a nikotin nem fog örömet okozni neki, mert a gyógyszer meggátolja ezt.

Az első héten a dohányos akkor gyújt rá, amikor akar, de közben egyre emelkedő adagban szedi a gyógyszert. A negyedik-ötödik naptól már érzi, hogy egyre kevésbé kívánja a cigit, a hetedik nap táján pedig általában már alig gyújt rá. A szert minimum három hónapig kell szedni. Javasolt azonban a kúrát még legalább újabb 3 hónapig folytatni – még azoknál is, akiknek sikerül mindjárt az első periódusban leszokniuk. Az a tapasztalat ugyanis, hogy az első három hónap után a már nem dohányzók fele esik vissza, hat hónapos gyógyszerszedés után viszont csak az egyharmaduk.

További információk
IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookMyspace bookmarkDiggUrlGuru.huBlogter.hu

Fókuszban

Füstmentes törvényjavaslat: civilek és szakértők is támogatják
A Szövetség a Dohányzás Visszaszorításáért (SZDV) támogatja a zárt közterületeken való dohányzás teljes betiltására tett önálló képviselői indítványt, és sürgeti annak mielőbbi elfogadását...

Figyelmeztetés

Az oldalon található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik a szakszerű orvosi véleményt.


A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Ön itt van: Főoldal Fókuszban Dohányzás Erő a leszokáshoz - már a 2. héten végleg leteheti a cigarettát