+véd.hu - Magyar Egészségvédelmi Alapítvány

Sample Image „Minél többet tudunk arról, mennyi minden romolhat el sejtjeinkben, annál nagyobb csodának tűnik, hogy időnként mégis egészségesek vagyunk.”

A szénanátha és az asztma együtt még veszélyesebb

Nyomtatás

allergia_45545923
A szénanátha és az asztma gyakori együttes előfordulása fokozott veszélyt jelent az érintettek számára. Sokszor azonban nem kerül idejében felismerésre, pedig a korai diagnózissal és megfelelő terápiaválasztással a két betegség egyensúlyban tartható.

Nemrégiben neves nemzetközi szakemberek létrehozták az egyidőben fellépő asztma és szénanátha (rinitisz) ellátását szolgáló szövetséget, a CARMA-t, amely világméretű kampányt indít, hogy elősegítse mindazok felkutatását és korszerű kezelését, akiknél együttesen jelentkezik a két kór.

Az épp szezonjában lévő szénanátha és az asztma valóban szoros összefüggésben áll egymással – mondja dr. Gálffy Gabriella, a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikájának adjunktusa. – Ha az eleinte csak kisebb kellemetlenségeknek látszó tüneteket: orrfolyást, orrdugulást, szemviszketést, tüsszögést kiváltó szénanátha tartósan fennáll anélkül, hogy kezelnék, nagy eséllyel alakulhat ki asztma. Ugyanakkor az asztmások akár 80%-ának van szénanáthája is. Ha a két betegség együtt jelentkezik, a rinitisz jelentősen ronthatja a beteg asztmáját.

Mindkét betegségnél légutaink valamely része kerül folyamatos gyulladásba allergiás alapon: a szénanáthánál a felső légutak, az asztmánál a hörgők. Közösek az allergiás reakciót kiváltó tényezők és a gyulladáskeltő anyagok, köztük pl. az ún. leukotriének jelenléte. Amennyiben az említett szénanáthás panaszok zavarják a munkavégzést és a szabadidős tevékenységet, különösen, ha köhögés és nehézlégzés is jelentkezik, feltétlenül orvoshoz kell fordulni. Egyrészt kezelni kell a szénanáthát, másrészt ki kell vizsgálni, hogy a rinitisz mellett nincs-e már kialakult asztma. Ehhez háziorvosi beutalóval allergológus, felnőtt- vagy gyermektüdőgyógyász szakorvosi vizsgálat szükséges. Nem véletlen, hogy a CARMA célkitűzései között külön kiemeli, hogy a rinitiszes betegek kezelésekor rutinszerűen el kellene végezni az alsó légúti tünetek értékelését, az asztma diagnosztizálását vagy kizárását.

Az asztmás betegeknek pedig figyelniük kell arra, hogy a szokásos asztmás panaszai romlanak-e az allergiaszezonban, illetve észlelik-e magukon a szénanátha tipikus tüneteit. Ha igen, ezt feltétlenül jeleznie kell tüdőgyógyász vagy allergológus szakorvosnak. A két betegség együttes jelenlétekor ugyanis az asztma csak akkor tartható egyensúlyban, ha egyúttal a szénanáthát is kezelik.

A szénanátha és asztma együttes előfordulásakor a kezelés célja a közös légúti gyulladás egyidejű csökkentése. Rendelkezésre áll olyan hormonmentes tabletta, mely egyszerre hat mindkét betegségre, gátolva a mindkettőben szerepet játszó leukotriéneket. Egyszerre ad jobb asztmakontrollt, és hatásosan javítja a szénanátha tüneteit is, így alkalmazása egyszerűbbé teszi a két betegség karbantartását. Szakorvosi javaslat alapján a társadalombiztosítás által is támogatott.

Ne zárkózzon be szobájába a rosszabbodó tünetek miatt! Még élhet teljesebb életet. Kérdezze meg tüdőgyógyászát vagy allergológusát az asztma és a szénanátha együttes, egyidejű kezelésének lehetőségéről!

IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookMyspace bookmarkDiggUrlGuru.huBlogter.hu

Fókuszban

Füstmentes törvényjavaslat: civilek és szakértők is támogatják
A Szövetség a Dohányzás Visszaszorításáért (SZDV) támogatja a zárt közterületeken való dohányzás teljes betiltására tett önálló képviselői indítványt, és sürgeti annak mielőbbi elfogadását...

Figyelmeztetés

Az oldalon található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik a szakszerű orvosi véleményt.


A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Ön itt van: Főoldal Fókuszban Allergiás nátha, szénanátha A szénanátha és az asztma együtt még veszélyesebb